Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

VTD har sett över sina turer och gjort nya distrikt. Bild: Sebastian LaMotte
VTD har sett över sina turer och gjort nya distrikt. Bild: Sebastian LaMotte

Digitaliseringen förändrar tidningsturer

Bohusläningen, Strömstads Tidning och TTELA gör tillsammans med distributören VTD en effektivisering av tidningsutdelningen. Detta innebär att några prenumeranter kommer att få sin tidning i brevlådan en annan tidpunkt än idag.

Antalet läsare av TTELA och Bohusläningen ökar men fler väljer att läsa tidningen digitalt, vilket också har bidragit till att utdelningen ses över. Tidningskoncernen Stampen Media har även en övergripande strategi som går ut på att prioritera redaktionella resurser.

– Vi har sett över distrikten i hela vårt område, säger VTD:s regionchef Svante Larsson.

Nya tider

Analysen visar att det i vissa distrikt kostar mer att dela ut tidningen än vad som kommer tillbaka i prenumerationsintäkter. Flera distrikt förlängs, vilket innebär det att tidningen inte längre kommer att delas ut senast klockan 06 i vissa områden.

– De fackliga förhandlingarna är påbörjade. Exakt vilka områden som berörs vill jag inte säga innan MBL-förhandlingarna är avslutade, men Bohuslän berörs liksom vissa delar av Tvåstad och Dalsland, säger Svante Larsson.

Förändringen genomförs i två steg. Det första sker den 19 mars och det andra i början av april.

– Den nya organisationen och distributionen är upplagd för att prioritera kärnverksamheten, vilket är morgontidningen.

Hur många läsare som omfattas av förändringen vill inte Svante Larsson säga innan förhandlingen av avslutad.

Information nästa vecka

– De kunder som berörs kommer att få information via brev från respektive tidning under nästa vecka.

Tidningar i en del områden kommer att delas ut av Post Nord, vilket innebär att papperstidningen kommer dagen efter tryckdagen.

Cecilia Frisk, publisher på TTELA.. Bild: Stefan Bennhage
Cecilia Frisk, publisher på TTELA.. Bild: Stefan Bennhage

– Alla våra prenumeranter kan fortsatt dygnet runt veckans alla dagar följa nyheterna från området via ttela.se och e-tidningen . Vi gläds också åt att våra totala antal prenumeranter ökade med två procent i fjol, jämfört med 2017 säger Cecilia Frisk, publisher på TTELA.

Hon lyfter fram att tidningarna nu kan fortsätta att ha en bra bevakning med granskningar, rapporteringar och livesändningar.

– Förändringarna stärker våra förutsättningar att kunna fortsätta att ge våra läsare och tittare lokal kvalitetsjournalistik från våra bevakningsområden.

"Digitala prenumeranter ökar"

Även Bohusläningens och Strömstads tidnings chefredaktör Ingalill Sundhage ser positivt på framtiden:

– Allmänt sett kan jag säga att läsarna allt mer väljer att ta del av innehållet digitalt. Så även om papperstidningens prenumeranter blir färre, ökar våra digitala prenumerationer. Digitalt är det nya sättet att ta del av nyheter och reportage. Så även om papperstidningens prenumeranter blir färre, ökar vi totalt sett, tack vare de digitala prenumerationerna.