Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/2

Din största kris – SOS Alarms vardag

Varje år får SOS Alarm ta emot över tre miljoner samtal från människor som behöver akut hjälp. Larmoperatörernas vardag består av allt mellan villabränder, trafikolyckor och självmordsförsök. Följ med bakom kulisserna på Sveriges största larmcentral.

– SOS 112, vad har inträffat?

Som larmoperatör på SOS Alarm är det hennes jobb att så snabbt som möjligt bedöma om läget är så allvarligt att en akut utryckning krävs eller om blåljusresurserna kan vänta något och fördelas ut på ett annat sätt.

Tre miljoner samtal per år

Centralen i Gårda är den största av de 15 som SOS Alarm har runt om i Sverige. Det är inte ofta någon utomstående får komma in i den stora lokalen och se hur det går till bakom kulisserna. Men under våren har Annelie Silveira, tillsammans med bland andra kollegan Daniel Hellgren, synts i serien SOS Sverige på Kanal 5 och Dplay. De berättar att de känner en stolthet över sitt arbete.

– Det är klyschigt, men alla är små kugghjul till en stor maskin. Att vara del i något större är det som man präglas av när man jobbar. Speciellt om det händer något stort med många operatörer över hela Sverige inblandade som tar olika uppgifter och kompletterar varandra, säger Daniel.

Larmoperatören Daniel Hellgren, som syns i serien SOS Sverige på Kanal 5 och Dplay, säger att han redan innan han blev anställd visste att många i Sverige lider av psykisk ohälsa. "Men när du jobbar här inser du att det är en extrem massa, speciellt bland många unga. Det är ett stort problem", säger han. . Bild: Anna Tärnhuvud

Det går inte lång tid mellan samtalen. På en av de fyra datorskärmarna som Annelie har framför sig flimrar olika kommunnamn upp från de delar av landet där människor behöver hjälp. Under mindre än en minut ringer de från Hedemora, Örebro, Falkenberg, Haninge och Göteborg. Varje år tar operatörerna emot över tre miljoner samtal.

På kort tid pratar Annelie bland annat med en uppjagad förskolepedagog som larmar om ett försvunnet barn, en orolig fru vars make har fått plötsliga bröstsmärtor och en begynnande gräsbrand.

Det mesta går på rutin och ganska snabbt kan rätt resurser larmas. Sedan släpper hon taget och går vidare. För att jobba som operatör måste man ha ett professionellt skal, säger hon. Men vissa ämnen bryter ändå igenom.

– Jag kan nästan ha svårt att hantera samtal som rör mäns våld mot kvinnor och barn, speciellt sexuellt våld. Jag kan nästan inte prata om det. Jag blir helt darrig på rösten och så vansinnigt arg. Efter ett sådant samtal kan jag behöva ta av mig lurarna och gå iväg. Jag tycker att det är gräsligt, säger Annelie.

Daniel fyller i:

– Man har en mur. Sen är det vissa saker som tar sig igenom. Men det är svårt att säga vad det är tycker jag. Det kan vara något som är hur litet som helst, men som man just där och då blir drabbad av, säger han.

"Blivit mycket mer rädd"

Annelie säger att yrket har förändrat hennes syn både på livet och mänskligheten.

– Jag vet att det finns mycket hemska saker som kan hända. Jag kan acceptera att bilolyckor händer eller att man hittar sin man eller fru död i sängen även om det är jättesorgligt och jättetragiskt. Men det som jag har svårt att acceptera är när det handlar om ren ondska. Det här har gjort att jag har blivit mycket mer rädd för att det ska hända mina barn något.

– Alla vet att det händer mycket sjuka saker i samhället, men du kan inte föreställa dig hur mycket hemskt det finns. Du hör allting här. Det kan ringa någon som säger "jag har dödat mina barn".

För att ta sig in i larmcentralens lokaler krävs att man passerar två säkerhetsdörrar. Väl inne i den stora salen sitter operatörerna i ett öppet kontorslandskap uppkopplade mot larmnumret 112.. Bild: Anna Tärnhuvud

De förvånas också över hur lite respekt vissa personer har för larmnumret. Någon vill ha skjuts hem från krogen, en annan har skurit sig på ett papper. Varje år får SOS Alarm ta emot runt 100 000 busringningar.

– Det är jag fascinerad över. Ända sen jag var liten har jag lärt mig att ha respekt för 112. Jag har till och med haft ett barn som har hållit på att dö och det gick ändå inte in i mitt huvud att jag skulle ringa 112. Utan jag tog en taxi. Det var samma när min man hade bröstsmärtor och vi hade bilen på verkstad. Då ringde vi och lånade bil av en kompis. När vi kom in till akuten frågade de varför vi inte ringde ambulans. Men det var innan jag började här, säger Annelie.

Både Annelie och Daniel syns i serien "SOS Sverige" som sänds klockan 21.00 på Kanal 5 och Dplay.