Hjärtstartaren flygs ut, vinschas ned från 30 meters höjd och placeras i närheten av den drabbade.
Hjärtstartaren flygs ut, vinschas ned från 30 meters höjd och placeras i närheten av den drabbade. Bild: Everdrone

Drönare används i kampen mot hjärtstopp

Under sommaren har en ny livräddningsmetod testats i Västra Götalandsregionen. Drönare, utrustade med hjärtstartare, har flugit ut på skarpa larm där personer fått hjärtstopp.
– Hjärtstoppen har ökat och vi ser ingen förbättring. Vi kan inte vara nöjda med det, säger ambulanssjuksköterskan Andreas Claesson.

ANNONS
|

Sedan den första juni har tre drönare används i en unik studie i Västra Götaland, där de flugit ut på skarpa larm gällande hjärtstopp, utrustade med hjärtstartare.

Det undersöks om de obemannade farkosterna, som under de senaste åren blivit allt vanligare i både hobby och arbete, kan bli ett viktigt tillskott i kampen för att rädda liv.

Andreas Claesson är ambulanssjuksköterska och docent på Karolinska institutet.
Andreas Claesson är ambulanssjuksköterska och docent på Karolinska institutet. Bild: Privat

– Drönare har funnits i många år och blivit allt mer sofistikerade, likaså hjärtstartare. De vi använder oss av väger bara 800 gram, vilket gör att vi kan flyga ut dem, säger Andreas Claesson, ambulanssjuksköterska och docent på Karolinska institutet.

600 av 10 000 överlever

Varje år drabbas 10 000 svenskar av hjärtstopp. Av dessa överlever bara runt 600, enligt organisationen Hjärt-Lungfonden.

ANNONS

Andreas Claesson berättar att möjligheten att larma har blivit bättre i och med att de flesta i dag har mobiltelefoner. Men samtidigt har ambulanspersonalen mer att göra, vilket har lett till att det tar längre tid för dem att komma fram.

– Andelen som överlever har inte ökat avsevärt, säger han och berättar att efter en persons hjärta har stannat så sjunker chansen att överleva med runt 10 procent, för varje minut som går.

– Så efter tio till tolv minuter så är personen död. Det som botar det elektriska kaoset som är hjärtmuskeln, det är en ordentlig stöt.

Hjärtstartaren vinschas ned från 30 meters höjd

Studien är ett samarbete mellan SOS Alarm, Hjärtstoppscentrum vid Karolinska institutet och företaget Everdrone. Processen går till så att hjärtstartaren flygs ut, vinschas ned från 30 meters höjd och placeras i närheten av den drabbade.

– Operatören från SOS Alarm ger sen instruktioner till den som har larmat, säger Andreas Claesson och berättar att tre platser valts ut för projektet.

– Kungälv, Torslanda och Fiskebäck. Platser som är tätt befolkade och har en hög frekvens av misstänkta hjärtstopp.

Studien avslutas sista september och efteråt kommer resultaten att kunna presenteras.

Detta är ett plötsligt hjärtstopp:

Vid ett plötsligt hjärtstopp, som inte sällan orsakas av en hjärtinfarkt, övergår hjärtats normala rytm oftast i ett så kallat kammarflimmer och pumpförmågan upphör då omedelbart att fungera.

Detta är en katastrof för hjärnan, som är beroende av syresatt blod för att kunna fungera, och om den drabbade ska överleva måste hjärtrytmen återställas inom ett par minuter.

Omedelbar behandling:

Den omedelbara behandlingen är hjärt-lungräddning, helst inom första minuten. Därefter helst inom 3-5 minuter en stöt från en hjärtstartare.

Källa: Hjärt-Lungfonden.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS