Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Dussintals lurade av falsk Blocket-annons

Omkring 30 personer har lurats av en falsk annons om uthyrning av en lägenhet i Linnéstaden. - Jag började gråta när jag såg alla människor som stod här utanför, säger Stefan Bergström till gp.se.

Han bor i en etta på Lilla Risåsgatan. En bedragare kapade i förra veckan hans identitet och lade ut hans lägenhet till uthyrning på Blocket.

– En granne hade sett annonsen så jag var lite förvarnad när det plötsligt dök upp tio personer här. En timme senare kom det tio personer till och några kom vid halv tio på kvällen. Det var säkert runt 30 personer, säger Stefan Bergström.

Han förklarade att han bor i en enrummare, och inte en tvåa, som det stod i Blocket-annonsen. Och han försäkrade att det inte var han som lagt ut annonsen.

– När de såg alla de andra som var här, förstod de att de blivit lurade. Det var väldigt mycket gråt, säger Stefan Bergström.

Bland dem som kom till hans lägenhet fanns flera ungdomar med sina föräldrar, och flera personer som åkt långväga ifrån.

– En tjej kom från Kalmar. Hon hade pratat med bedragaren på telefon och han hade lovat att han skulle stå på Centralen och möta henne. Det gjorde han förstås inte men hon hade adressen så hon kom hit. Hon tog taxi härifrån tillbaka till Centralen och skulle försöka komma med ett kvällståg tillbaka hem.

Bedragaren hade talat med sina offer på telefon och utgett sig för att vara militär från Stockholm. Han var vältalig och ville ha 5 900 kronor i förskottshyra, inbetalt till ett konto på Nordea.

– Alla hade inte betalat men han fick säkert in i alla fall 60 000 kronor, säger Stefan Bergström, som såg många förtvivlade miner bland dem som dök upp hemma hos honom:

– En ung tjej hade betalat hälften av sin allra första lön till den här skojaren.

Han har ingen aning om hur det kommer sig att bedragaren valt ut just hans namn och adress att använda.

– Jag hoppas verkligen att det inte är någon person jag känner, säger Stefan.

Bedrägeriet utreds nu av polisen i Göteborg där kommissarie Magnus Lindegren är chef för bedrägerisektionen.

– Vi vet ännu inte vart de inbetalda pengarna studsat vidare, säger Lindegren.

Han påpekar att lägenhetsbluffen följer ett mönster som setts också tidigare år:

– Så här års, vid terminsstarten, är det extra risk att lägenhetsskojare dyker upp.

Stefan Bergström hoppas att bedragaren åker fast och att folk som söker lägenhet följer hans råd:

– Betala aldrig i förskott för en lägenhet som annonseras ut på Blocket!