Efter coronafallet i Göteborg – här är råden vid symptom och för resor

Det första fallet av det nya coronaviruset har bekräftats i Göteborg, samtidigt som smittan sprids i Europa. Så här ser rekommendationerna ut vid misstänkt smitta – och vid resor.

ANNONS

Oron för det nya coronaviruset, covid-19, har funnits i Sverige den senaste tiden, vilket tidigare bland annat märkts av när 1177 vårdguidens telefontjänst blivit hårt belastad.

När nu ett första fall i Göteborg konstaterades, följde det på den första stora smittspridningen av viruset i Europa – i norra Italien.

LÄS MER:Bekräftat fall av corona i Göteborg

– Det är som när en storm är i annalkande. Man vet inte riktigt vart den tar vägen, om den kommer att förstärkas eller försvagas. Man vet inte vilka länder eller områden som drabbas, säger Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

Han fortsätter:

– Nu har viruset kommit till Italien, och egentligen exploderade situationen i södra Europa i slutet på förra veckan. På flera sätt kan man säga att smittspridningen gått snabbare här än vad man befarade först.

ANNONS

Bör tänka över sina reseplaner

Den tydliga uppmaningen är att hålla sig hemma från arbetet om man är förkyld eller sjuk på annat sätt, samt att vara noggrann med handhygienen.

I och med att viruset sprids genom hosta och nysningar är det också värt att tänka extra på att hosta och nysa i armvecket eller i en näsduk.

LÄS MER:Smittskyddsläkarens uppmaning: "Viktigt att man inte går till arbetet när man är förkyld"

Spridningen i Italien sätter också svenskarnas situation i ett annat perspektiv. Det omfattande svenska resandet till landet var en av anledningarna till att Folkhälsomyndigheten uppgraderade risken för nya svenska fall till att vara hög.

"Upp till var och en att analysera situationen", säger Leif Dotevall om utrikesresor.
"Upp till var och en att analysera situationen", säger Leif Dotevall om utrikesresor. Bild: Stefan Berg

Utrikesdepartementet, UD, avråder från icke nödvändiga resor till Iran och Kina. Frågan om man ska åka till andra länder menar Leif Dotevall är komplicerad.

– Den svåra aspekten är resor som kanske inte är alldeles nödvändiga, till exempel semesterresor. Där är det upp till var och en att analysera situationen. Är det värt att ta den risken? Vill jag göra det här? Man kan inte ge något generellt svar på den frågan, utan man måste själv ta ställning. Så är det alltid när man reser, men det är ännu tydligare nu.

LÄS MER:Inga pengar tillbaka för avbokad resa

Han har dock ett konkret råd om man funderar på att resa från Sverige.

– Man inte bör vara sjuk själv, om man reser i väg. För i många länder har man kontroller på flygplatserna nu. Om det då visar sig att man har feber och är förkyld riskerar det att bli så att man inte får fara vidare. Man kanske till och med blir isolerad i avvaktan på prover.

ANNONS

LÄS MER:NU-sjukvården redo för coronautbrott

Bedöms inte smitta före insjuknandet

Den som upplever symptom efter en utlandsresa, till något av de drabbade områdena, uppmanas att hålla sig själv så isolerad som möjligt. Man ska därefter ringa 1177, och berätta om sina symptom samt var man har varit, för att få råd om hur man ska göra vidare.

Viruset är ännu förhållandevis nytt. Informationen som finns tyder dock på att man inte är smittsam under inkubationstiden, alltså tiden mellan det att man smittas och det att sjukdomen bryter ut.

LÄS MER:Coronasmittade mannens väg – från symptom till isolering

Det är anledningen till att göteborgaren i 30-årsåldern, som på onsdagen bekräftades vara smittad, inte bedöms ha smittat någon på flygplanet från Italien.

I stället bedöms man endast vara smittsam när man väl insjuknat, eller i samband med insjuknandet.

– Vi lär oss hela tiden om sjukdomen, och det enda man kan göra är att följa rapporterna. Det kommer alltid att vara så att några tycker att man ska göra mer, och andra tycker att man ska göra mindre. Så är det vid varje epidemi, och så har det varit i alla tider, säger Leif Dotevall och fortsätter:

– Det viktigaste är att man ska känna sig trygg med att i det goda samhället sätter alla krafter sina förmågor samman, för att försöka hindra att smittan sprids vidare. Framför allt gäller det att värna om dem som är mest drabbade. De som är sårbara, de som är äldre eller som har andra grundsjukdomar.

ANNONS

LÄS MER:Allt du behöver veta om coronaviruset

Fakta: Detta ska du göra om du uppvisar symptom

Symptomen för det nya coronaviruset är luftvägssymptom, feber och hosta. Har du dessutom varit i ett område där det förekommer smittspridning under de senaste 14 dagarna, uppmanas du att kontakta vården.

Områdena som just nu anses vara berörda är: Provinser tillhörande Kinas fastland, Hongkong, Iran, Sydkorea och norra Italien. Har du träffat en person som är bekräftat smittad av det nya coronaviruset räknas du också till denna grupp.

Det är väldigt viktigt att du inte går direkt till en akutmottagning eller vårdcentral, om du uppfyller ovanstående.

Du ska i stället ringa telefonnumret 1177. När du kommit fram beskriver du dina symptom, samt var du har varit, för sjuksköterskor på 1177 vårdguiden. De gör därefter en bedömning om du behöver komma i kontakt med din närmaste infektionsmottagning, och hjälper dig vidare.

Källor: Folkhälsomyndigheten, 1177 vårdguiden.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS