Anders Kullbratt, biträdande sjukhusdirektör på NU-sjukvården: ”Vi oroar oss att smittspridningen ökar när sommaren väl klingar av”.
Anders Kullbratt, biträdande sjukhusdirektör på NU-sjukvården: ”Vi oroar oss att smittspridningen ökar när sommaren väl klingar av”. Bild: Lasse Edwartz

Efter krisen i NU-sjukvården: ”Fortsatt ansträngt läge”

I förra veckan slog NU-sjukvården larm om ett extremt tryck – turistrekord och patienter som sökte vård i fel instans gjorde läget för vården värre än vanligtvis. En dryg vecka senare är läget något bättre. – Det rejält ansträngda läget vi hade förra veckan har stabiliserats, men läget är fortsatt ansträngt, säger Anders Kullbratt, biträdande sjukhusdirektör vid NU-sjukvården.

ANNONS
|

Sommaren brukar i regel innebära ett ökat tryck på sjukvården, men i år har läget varit än mer svårhanterligt. Det har varit en bekymmersam kombination med personal på semester, turistrekord i Västsverige, patienter som sökt vård i fel instans och problem för kommunerna att ta emot utskrivningsklara patienter.

Olof Ekre, chefsläkare inom NU-sjukvården menade i förra veckan att det var viktigt att söka vård i rätt instans för att få så snabb hjälp som möjligt.

– På akuten märker man att patienter söker för åkommor och besvär som primärvården bättre kan ta hand om. Jag tror inte att någon söker sig dit på pin kiv, men det kan finnas en okunskap om var man ska vända sig. Det kan innebära lång väntetid, sa Olof Ekre, chefsläkare inom NU-sjukvården i slutet på juli.

ANNONS

”Det är klart att det fortsatt bekymrar oss”

En dryg vecka senare tycks NU-sjukvården ha navigerat sig ur det mest ansträngda läget. Anders Kullbratt, biträdande sjukhusdirektör, är emellertid fortsatt bekymrad.

– Det rejält ansträngda läget vid hade förra veckan har stabiliserats, men för den skull är läget fortsatt ansträngt med hög beläggningsgrad på våra vårdenheter.

– Och det är klart att det fortsatt bekymrar oss, men under nästa vecka börjar vi öppna upp lite fler vårdplatser på de medicinska avdelningarna och veckan därefter öppnar vi upp de opererande avdelningarna.

Kommunalt samarbete har gett effekt

Det kommunala samarbetet ska ha varit en bidragande faktor till att situationen är på bättringsvägen. Det finns dock en oro i fall smittspridningen av covid skulle börja få fart igen efter sommaren.

– Vi har ett jättebra samarbete med de 14 kommunerna och vi är tacksamma hur de har mobiliserat upp med resurser och lånat platser av varann. Vi har haft dagliga möten för att få till ett ännu smidigare flöde ut – och det har gett effekt, säger Anders Kullbratt.

Hur ser smittspridningen av covid ut i kommunerna och för NU-sjukvården?

– Regionens smittskyddsenhet bedömer att spridningen har planat ut och befinner sig på en konstant nivå. Vi oroar oss att smittspridningen ökar när sommaren väl klingar av. För tillfället har vi 17 patienter inskrivna med covid-19 och förra veckan var det 21 patienter. Det är ingen dramatisk ökning, men vi märker att covid lurar och 17 patienter blir en hel vårdavdelning för oss. Medarbetare har också insjuknat.

ANNONS

Är NU-sjukvården redo om smittan skulle börja få fart igen på höstkanten?

– Vi måste alltid vara redo även om det är starkt oönskat, vi har velat operera ikapp de köer som växt under pandemin och allt annat vi ska syssla med. Givetvis är vi redo om det skulle komma en ökning av smittade, vi har inget val och det finns en beredskap- och eskaleringsplan för ett ökat antal covidpatienter, säger Anders Kullbratt.

LÄS MER:Första kända apkoppsfallet i området: ”Jag trodde att min sista stund var kommen”

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS