Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Efter kritik - utreder Järntorgsrånet igen

Efter massiv kritik har polisen återupptagit utredningen av rånet på Järntorget 4 juli. Rånoffret, en 72-årig man, avled dagen efter på en buss på väg hem till Lidköping.

Under måndagen beslutade polisen att återuppta förundersökningen mot de sex kvinnor och en man som utpekats som förövare på Järntorget.

- Det har kommit in ett antal nya brott med samma modus (tillvägagångssätt). Och ytterligare ett vittne har hört av sig från Järntorget, säger polismästare Erik Nord, chef för polisområde Storgöteborg.

Efter den massiva kritik som riktats mot Göteborgspolisen efter dess beslut att lägga ned förundersökningen har han gått igenom ärendet och funnit att polisen gjort mer än vad den själv uppgivit till media.

Klockan var närmare 23 när 72-årige Jan den 4 juli omringades på Järntorget av sex kvinnor och en man. Vittnen har beskrivit hur han muddras. Hans plånbok länsas på mellan 500 och 1000 kronor.

Erik Nord uppger att två polispatruller skickades till Järntorget. De är på plats klockan 23.08 och de är klara med ärendet 23.49.

Under den tiden talade poliserna med rånoffret Jan och med ett pensionärspar som såg överfallet inifrån Burger King.

På Andra Långgatan upptäckte polisen sex kvinnor som stämmer med signalementet från Järntorget. Jan och pensionärsparet är då med i polisbilen.

- Men varken målsäganden Jan eller pensionärsparet känner igen kvinnorna som gärningspersonerna. Patrullen identifierar kvinnorna och fotograferar dem på Andra Långgatan, säger Nord.

16 juli uppger en av polisens förundersökningsledare till GP att kvinnorna inte blivit fotograferade. Hur kan det komma sig?

- Bilderna lades inte in i våra system. Det är ett tillkortakommande som inte är bra. Samtidigt är det bättre att vi gör saker än lägger kraft på att dokumentera, säger Erik Nord.

Han beskriver lördagsnatten 4 juli som mycket arbetstyngd, de inblandade patrullerna skickades flera gånger på nya uppdrag.

- Klockan 03.28 hade de skrivit en rapport. Därför ser det ut som att målsäganden då fanns hos polisen. Men han hade ingen kontakt med oss efter att våra patruller lämnade Järntorget klockan 23.49, säger Erik Nord.

Någon genomsökning av de sex kvinnorna, samtliga rumänska medborgare, gjordes inte på Andra Långgatan.

- För att söka igenom någons kläder behövs en skälig misstanke. Men någon sådan fanns inte eftersom varken målsäganden eller vittnena kände igen kvinnorna, säger Erik Nord.

Den återöppnade polisutredningen handläggs på krimjouren. Närmast skall det nya vittnet förhöras och underrättelseinformation analyseras. Som särskilt intressant bedöms en händelse i centrala Göteborg 27 juni.

- Den har aldrig blivit anmäld. Det rör sig om en man som blev attackerad av ett antal kvinnor men lyckades undkomma med hjälp av förbipasserande, säger Nord.