Cecilia Frisk , publisher och ansvarig utgivare på TTELA
Cecilia Frisk , publisher och ansvarig utgivare på TTELA Bild: Stefan Bennhage

En ännu godare jul

Årets julklapp är det återvunna plagget, vilket värmer mitt hjärta.

ANNONS
|

Tanken att mitt i all julstress faktiskt överväga att inte alltid, alltid köpa nytt, utan tvärtom återanvända ett klädesplagg, en liten sak eller en stor pryl känns helrätt.

Rätt utifrån ett miljötänk och hållbarhetsperspektiv. Rätt utifrån mina värderingar att göra vad jag personligen kan för en mer hållbar konsumtion. För tillsammans kan vi faktiskt åstadkomma underverk, som våra barnbarn och barnbarnsbarn kommer att ha nytta av.

Jag lånar ett hoppfullt citat från Jan Eliasson, före detta diplomat och ordförande i FN:s generalförsamling:

”Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Det finns alltid något man kan bidra med. Det farligaste är likgiltigheten.”

ANNONS

För egen del har jag infört nolltolerans för plast i soptunnan hemma. All vår plast, hård och mjuk, går till återvinningen, som vi därmed måste besöka ofta. För oj vad plast vi hanterar bara i min lilla familj.

Jag förvånas ofta över att återvinningslådan för plast behöver tömmas - igen. Tidningar, kartonger, glasburkar och metallock är andra självklara delar i förrådets återvinningshörna.

Och nåde den som bryter mot mitt försök att göra något för miljön. Plast i soppåsen skapar genast en reaktion hos mig, nästan så mycket att vissa hemma nog tycker att min återvinningsiver gått för långt… Men det bjuder jag på - med ett leende på läpparna! Vi kan inte konsumera som tidigare och behöver bryta mönster för vår gemensamma miljö.

För egen del har jag också valt bort kött sedan många år tillbaka och den som vill fortsätta njuta av en köttbit kan ju testa att göra detta färre gånger i veckan, som ett medvetet klimatval.

Oavsett var och hur du firar jul kan du alltid, alla dagar i veckan uppdatera dig på ttela.se om det som händer här. Våra proffsiga journalister uppdaterar nyhetsläget merparten av dygnets timmar – såväl vardag som helg. Vi kommer också bjuda på mycket extra helgläsning i både papperstidningen och på sajten.

ANNONS

Jag och hela teamet på TTELA, Vänersborgaren och Trollhättan 7 dagar önskar dig en riktigt god jul!

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS