Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kirsten Grahn Tönsberg är en av sköterskorna som vaccinerar på Nevs bilfabrik. Bild: Stefan Bennhage
Kirsten Grahn Tönsberg är en av sköterskorna som vaccinerar på Nevs bilfabrik. Bild: Stefan Bennhage

En fjärdedel i regionen har fått första dosen

Vaccineringen mot covid-19 fortsätter ticka på. I Folkhälsomyndighetens senaste uppdatering som kom under torsdagen står att 28,3 procent av landets befolkning över 18 har fått minst en dos.

I Västra Götalandsregionen är nu nästan en fjärdedel av alla över 18 vaccinerade med minst en dos. 24,8 procent för att vara exakt. Andelen färdigvaccinerade i regionen är åtta procent, 109 836 personer.

LÄS MER: Rådahallen blir vaccinationslokal

– Utifrån den vaccinleverans vi fått så är jag nöjd. Det känns jättebra att vi nu börjat vaccinera de som är 60+, säger Kristine Rygge, vaccinsamordnare i Västra Götalandsregionen (VGR).

Färre än andra regioner

Om man tittar på siffrorna över hur långt de olika regionerna kommit så sticker det ut att VGR är bland de regioner där minst andel av befolkningen blivit vaccinerade, men det har sina förklaringar.

– Om man jämför med en mindre region så har vi i VGR fått en annan tilldelning. Stora regioner med större städer har generellt sett en yngre befolkning vilket påverkar andelen vaccinerade, säger Kristine Rygge.

Även inom regionen skiljer det sig en del mellan kommunerna. Som exempel har Mellerud givit 38,5 procent av befolkningen över 18 minst en dos vaccin, samma siffra i Trollhättan är 21,6 procent.

– Det beror på hur stor del av befolkningen som tillhör de olika åldersgrupperna och faserna. Mindre städer och kommuner har ofta en större andel äldre personer vilket påverkar. Om man bara tittar på personer över 65 så är det en mindre skillnad sett till andel som fått vaccin. En annan förklaring är hur stor del av befolkningen som jobbar på ålderdomshem, säger Kristine Rygge.

LÄS MER: Efter ålderssänkningen - fullbokad vaccinering

Fas 4

I nuläget är man i fas 3 i regionen, även om man fortfarande vaccinerar de i fas 1 och 2. Det kommer fortsätta då det ständigt kommer finnas de som inte fick något vaccin under ”sin” fas.

– Det är bara att gå in och boka om man tillhör de här faserna, det finns gott om tider så det uppmanar vi alla att göra, säger Kristine Rygge.

Som planen ser ut nu kommer man öppna upp för bokning för de äldsta i fas 4 så snart som vecka 20. Det som får börja är de i åldrarna 50-59.

Om vaccineringen fortsätter i den här takten. Hur långt har man kommit om en månad?

– Då är vi i början av fas 4 och är fullt igång med att vaccinera de äldsta i den gruppen, säger Kristine Rygge.

LÄS MER: Beskedet: Nu kan 60-åringar vaccineras

Så många över 18 års ålder är vaccinerade enligt Folkhälsomyndigehetens senaste uppdatering (29/4-2021). Uppdelat efter kommun.

Lilla Edet:

Andel dos 1: 23,9%

Antal dos 1: 2 667

Andel färdigvaccinerade: 5,8%

Antal färdigvaccinerade: 654

Mellerud:

Andel dos 1: 38,5%

Antal dos 1: 2890

Andel färdigvaccinerade: 10,8%

Antal färdigvaccinerade: 815

Trollhättan:

Andel dos 1: 21,6%

Antal dos 1: 10 008

Andel färdigvaccinerade: 7,5%

Antal färdigvaccinerade: 3455

Vänersborg:

Andel dos 1: 31,6%

Antal dos 1: 9830

Andel färdigvaccinerade: 9,7%

Antal färdigvaccinerade: 3023

Västra Götalandsregionen:

Andel dos 1: 24,8%

Antal dos 1: 339 793

Andel färdigvaccinerade: 8%

Antal färdigvaccinerade: 109 836

Hela Sverige:

Andel dos 1: 28,3%

Andel färdigvaccinerade: 9%