Varg. Denna individ är fotograferad på Nordens Ark.
Varg. Denna individ är fotograferad på Nordens Ark.

Ensamvargar söker partners

Nelly Grönberg är rovdjurshandläggare på länsstyrelsen. Hon berättar att ensamma vargar i första hand är ute och strövar för att hitta en partner.

ANNONS
|

– Man ska ha till att börja med klart för sig att det är väldigt få personer i Sverige som sett varg, och som vet hur den ser ut i det vilda. Det finns hundraser i Sverige som liknar varg mycket, säger Nelly Grönberg, som dock inte är förvånad över observationen i Sannäs.

– Det är inte så förvånande om det har gått en varg i Sannästrakten. Det är mindre vanligt, men det händer att ensamma vargar strövar ute i kustområdena. Att den stannade till och tittade är inget ovanligt, vargar är nyfikna djur med gott självförtroende och de är inte lättskrämda.

ANNONS

– Om man observerar vad man tror är en varg så är det jättebra om man tar ett foto och skickar till oss på länsstyrelsen, så kan vi bedöma om det är en varg.

Hur ser vargpopulationen ut i Tanum?

– Det finns ingen fast vargpopulation i Tanum, men i Bullaren och på Kynnefjäll har vi haft vargrevir till och från. Det föddes valpar på Kynnefjäll 2014.

Det var skyddsjakt på en varg som hade dödat 13 får sommaren 2016, hur gick det med den?

– Det var vad vi kallar för Kynnefjällshannen, som var pappa till valparna som föddes 2014. Det djuret har vi inte haft någon observation av sedan hösten 2016.

Hur är det med beteendet bland de vargar som strövar fritt, ett sådant ensamt djur som Vera sett i Sannäs om vi utgår från att det var en varg?

– Den har förmodligen inget revir, och den går runt och söker efter en plats där den kan hitta en partner och slå sig ner. Det är en partner den letar efter i första hand.

ANNONS