Henrik Runnemalm, utvecklingschef GKN Aerospace Engine Systems, Linda Bohlin Trajkovski, chef Innovatum Projektarena, och Anders Torslid, vd Kraftstaden.
Henrik Runnemalm, utvecklingschef GKN Aerospace Engine Systems, Linda Bohlin Trajkovski, chef Innovatum Projektarena, och Anders Torslid, vd Kraftstaden. Bild: Andreas Olsson/Innovatum

Ett steg närmare Framtidens fabrik

Projektet Framtidens Fabrik på Innovatum beviljades på onsdagen nio miljoner kronor i stöd från Västra Götalandsregionen.

ANNONS
|

Regionutvecklingsnämnden beslutade att bevilja Framtidens Fabrik nio miljoner kronor i stöd för infrastruktur, enligt ett pressmeddelande.

I projektet Framtidens Fabrik ska en 600 kvadratmeter stor lokal på Innovatumområdet utvecklas till en test- och demomiljö inom automatiserad industriproduktion med fokus på komposit. Med stödet från regionen kommer projektorganisationen förberedas och produktionsutrustning installeras.

Bakom projektet står Innovatum, GKN Aerospace, Swerim, RISE Sicomp och Kraftstaden.

Målet med projektet, som har en total budget på 19,5 miljoner kronor, är att skapa en utvecklingsmiljö som stärker konkurrenskraften hos industrin i Västra Götaland.

Eftersom komposit är ett material som väger lite kan det således ge miljövinster när det används i exempelvis fordon eller flygplan, skrivs i pressmeddelandet. Men en utmaning för branschen är att automatisera produktionen och där ska Framtidens Fabrik spela en roll.

ANNONS

– Inom Framtidens Fabrik vill vi skapa nya samarbetsformer och testmiljöer kring gemensamma lösningar. Det är här vi på Innovatum kommer in i bilden eftersom vi är vana vid att matcha rätt aktörer med varandra och har stor erfarenhet av leda hållbara projekt, säger Linda Bohlin Trajkovski, chef för Innovatum Projektarena som är projektägare för Framtidens Fabrik, i ett pressmeddelande.

I projektets nästa steg ska fler företag bjudas in och även Högskolan Väst väntas bidra med forskningskompetens inom automation.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS