Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ett kärt återseende, om än på avstånd. Bild: Hannah Palmhagen
Ett kärt återseende, om än på avstånd. Bild: Hannah Palmhagen

Ett tvillingmöte över gränsen

Tvillingbröderna brukade träffas en gång i veckan - men nu är gränsen mellan dem stängd på grund av corona. Nu ses de vid landsgränsen.
– Som enäggstvillingar måste vi träffas då och då, oavsett corona eller inte, säger Strömstadsbon Pontus Berglund. I fredags mötte han sin bror Ola, bosatt i Halden, vid riksgränsen.

Vanligtvis träffas de en gång i veckan men sedan Norge stängde sin gräns i mitten på mars så har det blivit svårare. Pontus Berglunds bror Ola Berglund bor nämligen i Halden. De har talats vid via telefon men det är inte samma sak som att ses. Så idag prövade de något nytt – ett möte som låg på gränsen.

Klockan är elva på förmiddagen och Strömstads Tidning är med på en lite annorlunda fredagsfika.

– Det här är första gången vi ses såhär, jag kom på det i går, säger Pontus Berglund medan han promenerar på den gamla Svinesundsbron. Lite längre bort, står hans tre kvart yngre tvillingbror Ola Berglund med en norsk tidningsreporter och vinkar från andra sidan.

När Pontus Berglund till slut står några meter ifrån den vita linjen som markerar landsgränserna så tar han fram sin tumstock. För att vara på den säkra sidan mäter han upp en meter ifrån gränsdragningen, innan han slår upp stolsryggsäcken. Ola Berglund gör samma sak på sin sida. Med var sin medtagen fika slår de sig ned och börjar samtala.

– Påsken blir ju inte densamma. Vi får sitta på var sitt håll, det är mycket som inte är som det brukar, säger Pontus Berglund.

Det är inte som det brukar vara här på bron heller. Att kunna stå på körbanan på gamla Svinesundsbron och i fjärran kunna urskilja ljudet från en enskild bil som närmar sig, det är något nytt. Under fikastunden passerar tre, fyra bilar. En svenskregistrerad bil rullar ned rutan och frågar bröderna om de kan köra över. De båda skrattar och säger skämtsamt att de inte är några poliser men att det på andra sidan gränsen står en. Bilen kör vidare.

Plötsligt närmar sig en gestalt från svenska sidan och när bröderna tittar mot Norge till så ser de en till som kommer gående.

– Det kanske är säkerhetspolisen, säger de i mun på varandra och skrattar.

I själva verket var det Thor Edquist, före detta kommunordförande i Halden som kom gående ifrån Norge och hans svenska kollega på andra sidan som behövde mötas och stämma av om några inköp. Det är mycket som läggs om, både hos företag och privat. Men bröderna är ändå glada att kunna ses.

– Vi har hittat ett nytt sätt att umgås på, i alla fall så länge som gränsen är stängd, avslutar Pontus Berglund.