Peter Nolskog är smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen (VGR). Han befarar att 2019 kan komma att bli ett nytt rekordår i antalet personer smittade med TBE i regionen.
Peter Nolskog är smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen (VGR). Han befarar att 2019 kan komma att bli ett nytt rekordår i antalet personer smittade med TBE i regionen. Bild: Pressbild

Experten: "Kan bli ett nytt toppår av TBE-fall"

15 fall av TBE har redan rapporterats under årets första hälft i Västra Götalandsregionen. Allt fler väljer nu att vaccinera sig – men vaccinet kommer med flera problem.
– Det finns ingen krångligare vaccination än TBE, säger Peter Nolskog, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen (VGR).

ANNONS
|

Fästingar som bär på TBE, en virussjukdom som kan orsaka hjärninflammation eller hjärnhinneinflammation, ökar i Västra Götalandsregionen.

2017 och 2018 var rekordår i regionen med 60 registrerade fall vardera år. 2019 ser den siffran ut att öka ytterligare.

LÄS MER:Peter smittades med TBE – sökte vård i fyra veckor

– Det kan mycket väl bli ett nytt toppår. Vi har redan registrerat 15 fall. Det motsvarar 25 procent av hela förra årets skörd, och då har vi topperioderna augusti och september kvar. Får vi sedan en mild höst som vi har haft de senaste åren så kommer vi att se fall i oktober och en bit in i november också, säger Peter Nolskog, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen (VGR).

ANNONS

Värst drabbade områden i Västra Götalandsregionen är väster om Kungälv, upp mot Lödöse, Lidköping och områdena mellan Åmål-Mellerud och Fjällbacka-Grebbestad.

I år har inga TBE-fall ännu registrerats i Göteborg, men tidigare fall har främst härletts till Änggårdsbergen, Sisjön och Askim.

– Men det är enklare att säga var det inte finns. Det är fortfarande rent från TBE på Sjuhäradsbygden, Borås och Ulricehamn-trakten, säger Peter Nolskog.

Att vaccinera sig: en kostnadsfråga

Det säljs mellan 40 000 och 50 000 doser vaccin i Västra Götalandsregionen varje år. I hela landet rör det sig om flera hundra tusen doser. Exakt hur många som är vaccinerade går däremot inte att säga.

– Vi vet inte hur bra vaccinationstäckningen är för TBE-vaccin eftersom vi bara vet hur många doser som ges, inte hur många individer som är vaccinerade, säger Peter Nolskog.

För att man ska få ett grundskydd mot TBE krävs det vanligtvis att man tar tre sprutor under cirka ett år. Därefter måste dosen fyllas på efter tre år och sedan vart femte år.

Varje spruta kostar drygt 300 kronor. En kostnad som Peter Nolskog anser vara problematisk:

– Det finns ingen krångligare vaccination än TBE. Det är så många sprutor och det är så konstiga intervall. Ekonomiskt sett tror jag också att många drar sig från att vaccinera sig. Det blir en kostnad som plussas på hela tiden. Eftersom det är svårt att avgöra vem som är utsatt för risk, går det inte att avgöra vem som borde kunna få vaccinet gratis eller subventionerat, och vem som inte behöver det. Det ser jag som huvudproblemet i den här frågan och vad som gör att vi nu inte har råd att erbjuda ett mer prisvänligt vaccin.

ANNONS

Stort mörkerantal

Mörkertalet när det gäller antal smittade personer antas vara högt. Av alla som smittas med TBE får uppskattningsvis en tredjedel bara lätta symtom, en tredjedel får viruskänningar och kan behöva sjukskriva sig några dagar och en tredjedel får svåra, ofta långdragna, symtom. Detta kan bland annat innebära förlamning, yrsel, gångsvårigheter, feber, allvarlig huvudvärk och minnesförlust från den värsta sjukperioden.

– De flesta som får TBE får vi aldrig veta om. Det är ingen idé att gå till doktorn bara för att man har lite viruskänsla för då får man bara uppmaningen att ta en Alvedon och se vart det tar vägen. Det blir bara personer med de svåra symtomen som vi får veta och kan registrera.

Men Peter Nolskog menar att folk har blivit mer uppmärksamma på TBE.

– Vi ser en tydlig ökning i medvetenhet, det är en enorm rusning för TBE-vaccin. Senaste åren har det flera gånger tagit slut på vaccin.

Finns det en risk att det inte kommer att finnas tillräckligt med vaccin till alla som vill vaccinera sig i år?

– Inte vad jag har hört, men det går inte att förutspå eftersom man inte får någon förvarning från företagen om det är på väg att ta slut.

ANNONS

Så gör du för att skydda dig:

• Vaccination är det bästa sättet att skydda sig mot TBE.

• Inspektera huden efter att du har varit ute i naturen, fästingarna kryper ofta länge innan de biter.

• Ha heltäckande kläder som stövlar, långbyxor och långärmad tröja eller skjorta.

• Ha mörkt färgade kläder, eftersom de drar till sig färre fästingar. Däremot kan fästingarna vara lättare att upptäcka på ljusa kläder.

• Stoppa in byxorna i strumporna för att hindra fästingar från att krypa in under byxbenen.

Källa: 1177 Vårdguiden och Peter Nolskog.

ANNONS