Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rickard Fremark, lokalpolisområdeschef Östra Fyrbodal, är glad över regeringens satsning.

Extra miljarder till polisen

Två miljarder extra till polisen de närmsta fyra åren. Det lovar regeringen i sin höstbudget. – Jag är jättenöjd över att satsningen kommer, säger Rickard Fremark, lokalpolisområdeschef Östra Fyrbodal.

Det har under våren talats om poliskris runt om i landet – poliser som sagt upp sig, missnöje med löner och dåliga arbetsförhållanden. När regeringen under tisdagen presenterade sin höstbudget var därför ett extra budgettillskott till polisen välkommet. Totalt satsar regeringen drygt två miljarder under fyra år.

– Det finns kritiker som menar att det här inte räcker men jag är glad att satsningen kommer. Visst kan man alltid önska sig mer men det här är ett steg i rätt riktning tycker jag, säger Rickard Fremark.

Pengarna ska gå till att utbilda fler poliser samt öka antalet anställda poliser och civilanställda. Exakt hur man väljer att använda resurserna lämnar regeringen upp till polisen själva att bestämma. 

– Ett av de strategiska initiativen från Polismyndigheten är att vi ska ha ett förbättrat utredningsresultat alltså behöver vi utredare. Ett av de övergripande målen inom svensk polis är att minska brottsligheter och öka tryggheten, för det behöver vi poliser på utsidan. Vi behöver alltså både utredare och fler personer på utsidan, säger Rickard Fremark.

Inrikesminister Anders Ygeman talar även om en satsning på särskilt utsatta områden där sex områden i Göteborg ingår. Men det gör inte Rickard Fremark orolig över att de mesta av pengarna kommer gå till dit. 

– Jag vill påstå att polisen i hela Sverige kommer få ta del av de ökade resurserna. Sedan kommer vissa resurser vara riktade mot vissa verksamheter, men så är det alltid. Min bedömning är att vi kommer få ta del av det här. 

Med tanke på den sista tidens oroligheter på Kronogården, skulle det inte behövas en satsning även där?

– Skulle jag önska mer resurser till Kronogården eller mer områdespoliser? Om du frågar mig det är svaret ja, det hade jag gärna önskat mig, säger Fremark.

Matias Hasselström, gruppchef områdespolisen Kronogården och Lextorp, hoppas att Kronogården kommer att få ta del av regeringens satsning även om området i dagsläget inte ingår bland de särskilt utsatta områdena. 

– Även om vi inte är med i den gruppen så är förhoppningen att man satsar på oss ändå så vi inte hamnar på den listan. Jag hoppas att man satsar på att jobba förebyggande, säger han. 

Områdespolisen på Kronogården och Lextorp har nyligen fått en ny kollega och är i dag fyra poliser plus Matias Hasselström. Om satsningen leder till att de kommer bli fler går inte att säga men förhoppningen finns, om det sedan i sin tur leder till att det blir lugnare i området går inte att svara på. 

– Det är en svår fråga. Jag tror redan det har haft effekt att vi har områdespoliser här, det kanske hade varit mer oroligheter om vi inte hade funnits, säger han.