Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

40 000 vårdanställda i Västra Götaland erbjuds nu 160 kronor extra i timmen, eller 8 000 kronor för att flytta sin julsemester.  Bild: Martin Mejia
40 000 vårdanställda i Västra Götaland erbjuds nu 160 kronor extra i timmen, eller 8 000 kronor för att flytta sin julsemester. Bild: Martin Mejia

Extra pengar till vårdpersonal som jobbar extra i Västra Götaland

Pandemin fortsätter att sätta press på vården. 40 000 vårdanställda i Västra Götaland erbjuds nu 160 kronor extra i timmen, eller 8 000 kronor för att flytta sin julsemester, detta rapporterar DN.

DN rapporterar att samtliga vårdanställda i Västra Götaland under sex veckor framåt kommer att erbjudas 160 kronor i tillägg i timmen för varje taget extrapass. Det finns även ett större ekonomiskt erbjudande för den som flyttar sin julsemester: 8 000 kronor.

Erbjudandet, som rör cirka 40 000 anställda, bygger på en överenskommelse mellan samtliga förvaltningschefer.

”Framförallt brist på Iva-specialistsjuksköterskor”

Det ska också pågå ett arbete med att ta fram en plan för hur den hårt pressade vårdpersonalen ska kunna avlastas. Beslutet togs av ett enigt personalutskott inom Västra Götalandsregionen, uppger DN som har talat med Linn Brandström (M), och hon säger att det råder en oerhört tung belastning på många håll.

– Det är vi fullt medvetna om, fortsätter hon.

– Det är därför vi ser att vi måste göra något även för att bistå för just avlastning och återhämtning. I vissa lägen är det till och med värre nu än i våras, med skillnaden att vi har en bättre planering, att vi har har lärt oss mycket, säger hon till DN och fortsätter med att förklara att läget är ansträngt på många områden.

– Men framför allt har vi en brist på Iva-specialistsjuksköterskor, konstaterar hon till tidningen.