Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Eva Lindhusen Lindhé, smittskyddsläkare
Eva Lindhusen Lindhé, smittskyddsläkare

Fördubblade sjukdomsfall i Trollhättan

Antalet bekräftade fall av covid-19 ökar i TTELA:s område, där det bland annat finns 13 nya sjukdomsfall i Trollhättan den senaste veckan.
– Det är nu vi har chansen att bromsa smittspridningen tillsammans, säger Eva Lindhusen Lindhé, biträdande smittskyddsläkare.

På torsdagen presenterade Folkhälsomyndigheten de senaste siffrorna över bekräftade fall av covid-19. I Trollhättan har antalet konstaterade fall ökat från fem till 13 den senaste veckan. Det är också den högsta siffran under en enskild vecka sedan i mitten av augusti.

Vänersborg har gått från sex till fem fall senaste veckan medan det har gått från ett till tre i Lilla Edet under samma period. I Mellerud har det inte funnits några nya fall de senaste sex veckorna.

LÄS MER: Trängsel på arbetsplatser ökar coronasmitta i Västra Götaland

Följer trenden

Den senaste tiden har smittspridningen ökat snabbare i vissa regioner än i andra, och som väntat sker det främst i tätbefolkade områden. Stockholm står för en stor ökning, liksom Örebro och Uppsala.

I regionen rapporterades 537 nya fall under förra veckan, vilket är den högsta siffran sedan i mitten av augusti.

– Vi ser samma trend i Trollhättan som i regionen som helhet. Den senaste tiden har ökningen i stor grad funnits bland de yngre men den senaste veckan ser vi det även bland äldre åldersgrupper, säger Eva Lindhusen Lindhé, biträdande smittskyddsläkare.

Arbetsplatser och kalas vanliga smittkällor

Enligt Eva Lindhusen Lindhé är inga av fallen i Trollhättan knutet till något äldreboende, men hon tror att en del av de 13 nya fallen finns inom en och samma familj.

– På det stora hela ser vi att arbetsplatser verkar vara vanliga smittkällor. Vi glömmer bort att vi är mitt i en pandemi, många tror att det är över och har inte samma försiktighet. Vi glömmer bort det på arbetsplatserna eller går ut på kalas och after work. Där har vi haft ett stort antal som har smittats, säger hon.

Hon uppmanar till fortsatt försiktighet, och att vi ska följa rekommendationerna om hålla avstånd och att stanna hemma från jobbet när vi är sjuka. Och om man är sjuk ska man gå och testa sig.

– Det går ingen nöd på oss i Sverige, och det här är inte tiden för fester. Vi måste vara uppfinningsrika. Nu får vi se om det fortsätter att sprida sig, och om det blir fler och fler som blir sjuka. Men det är nu vi har chansen att bromsa smittspridningen tillsammans, säger hon.

Antal inneliggande patienter i covid-19

Den 16 oktober kl. 10:30 fanns det totalt 35 inneliggande patienter med positiv covid-19, varav 8 på intensivvårdsavdelning (IVA), på sjukhusen i Västra Götalandsregionen.

NU-sjukvården:

1 personer varav 0 på IVA

Sahlgrenska Universitetssjukhuset:

16 personer varav 2 på IVA

Sjukhusen i Väster:

1 personer varav 0 på IVA

Skaraborgs sjukhus:

9 personer varav 4 på IVA

Södra Älvsborgs sjukhus:

8 personer varav 2 på IVA

Källa: Västra Götalandsregionen