Fördubbling av getingsaneringar

Det är den värsta getingsommaren på flera år. Hittills i sommar har Anticimex sanerat dubbelt så många getingbon som under samma period förra året. – Vi har haft en varm vinter, vår och sommar vilket varit gynnsamt för getingarna, förklarar Mattias Backman på Anticimex.

ANNONS
|

På Runnarebo servicehus har personalen och de boende minst sagt känt av att det varit en så kallad getingsommar. När Anticimex under torsdagsmorgonen gör ett besök för att bekämpa ett getingbo är det för tredje gången under en fyraveckors-period.

– Vi har haft väldigt mycket getingar här. Men även humlor. De flyger in i lägenheterna när dörrarna står öppna och det är obehagligt när de flyger runt våra huvuden, säger Anna-Maria Gustafsson, personal på Runnarebo.

Sedan den första juni i år har Anticimex varit ute på 1904 saneringsuppdrag i Trestad. Under samma period förra året låg motsvarande siffra på 812.

ANNONS

– Vi har haft en mild vinter vilket gjort att många av de befruktade honorna kunnat övervintra. Det ska de också göra till skillnad från arbetsbina som dör på hösten. Men under kalla vintrar dör även många av drottningarna och så har det alltså inte varit i år. Sedan har våren och sommaren fortsatt med gynnsamma temperaturer vilket gjort att de flesta bisamhällena klarat sig, säger Mattias Backman, ansvarig för skadedjur på Anticimex.

Han och hans kollegor har varit ute på mellan 20 och 25 saneringsjobb per dag under sommaren, men nu börjar man se en minskning av anmälningarna.

– En teori är att det har med värmen att göra. Vi har haft varma sommardagar med över 30 grader, de getingbon som är precis under tegelpannorna får det för varmt och dör på grund av det, säger han.

När Anticimex kommer ut och sanerar använder de sig av ett gift i antingen pulverform eller flytande form. Om boet är placerat så att de kan se det sprutar de rakt in i det, i annat fall intill.

– Ofta har ett getingbo flera tusen getingar, de flesta av dem är ute och flyger. När de sedan kommer tillbaka kryper de runt i behandlingsmedlet som vi sprutat i eller utanför boet, och dör. Vi vill att de ska få på sig så lite som möjligt av medlet för att de inte ska dö direkt utan kunna gå in i boet och smitta de andra.

ANNONS

Om saneringen gått bra tar det några timmar innan hela bisamhället har dött.

Privatpersoner som drabbats av getingbon kan behandla på egen hand med bekämpningsmedel som finns i matbutikerna, men enligt Mattias Backman är det inte lika effektivt och dessutom en större risk för att råka bli stucken.

– Ofta kan man inte skydda sig så bra när man gör det hemma. Och preparaten man köper i butikerna fungerar bra om man lyckas träffa getingen direkt men långtidseffekten på det är sämre, säger han.

Senast som det var så mycket getingar som det är i år var 2010. Då var Anticimex ute och sanerade getingbon vid 2926 tillfällen.

ANNONS