Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/3

Företagsklimatet ska bli bättre i Fyrbodal

Under en lång tid har 9 av Fyrbodals 14 kommuner hamnat bland landets 100 sämsta företagskommuner i Svenskt Näringslivs årliga rankning. Detta är något som Fyrbodals kommuner och kommunalförbund nu vill förändra.

Tillsammans med Sveriges kommuner och landsting och Västra Götalandsregionen höll Fyrbodals kommunalförbund under tisdagen en kick-off på Quality hotel i Vänersborg för utbildningen Förenkla - helt enkelt.

– Nu ska kommunerna inspireras av varandra och ge idéer på förbättringsområden. Sedan kommer utbildningen att pågå i ett år, säger Anna Lärk Ståhlberg, näringslivsutvecklare vid Fyrbodals kommunalförbund.

Medverkade gjorde 200 medarbetare, allt från växeltelefonister, personal inom räddningstjänsten till kommunchefer, i Färgelanda, Orust, Munkedal och Dals-Ed.

Tanken är att kommunerna ska bli bättre på att bemöta företagen, underlätta för utveckling och tillväxt och minska byråkratin. På så sätt kan Fyrbodal bli ett mer attraktivt område för befintliga och nya företag, enligt Lärk Ståhlberg.

"De måste se människorna och företagen bakom ärendenumret", säger hon.

Jan Eriksson, kommunchef på Orust, är mån om att det ska finnas ett bra näringsliv och att företag ska trivas i kommunen. De har sedan länge känt ett behov av att bli mer tillmötesgående med snabbare handläggning.

– Titta på Skatteverket som exempel, som gått från att vara en krånglig och byråkratisk myndighet till att stå på tå för att hjälpa till. Det vill vi uppnå, säger han.

Någon konkurrens mellan de fyra samarbetande kommunerna finns inte. Tvärtom tycker Martin Carling, kommunstyrelsens ordförande i Dals-Ed, att det är bra att lära av varandra.

– Vi vill ha ett bra företagsklimat i hela regionen. Förr var det kanske mer viktigt på lokal nivå, men när alla pendlar mellan kommunerna har det blivit mindre viktigt var företagen växer, säger han och Eriksson håller med.

Efter utbildningen väntar det hårda jobbet med att förankra en handlingsplan och få med sig alla medarbetare på tåget. Något som kan vara lättare sagt än gjort.

– Men vi har tagit i hand på att samarbeta för att lyfta företagsklimatet i Fyrbodal tillsammans, säger Carling.