Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Goeldisapan är nu tillbaka på Universeum, efter att ha varit försvunnen i tolv timmar under onsdagen. Bild: Universeum

Försvunna apan hemma igen

Apan som hittades på McDoalds sent på onsdagskvällen är hemma i tryggheten igen. Stressad, men utan fysiska skador.

Goeldisapan hålls nu i karantän och kan därmed inte ses av Universeums besökare. Under dagen kommer den att undersökas av Universeums veterinär.

– Goeldisapan var stressad i natt, men har inga synliga fysiska skador. En sådan här händelse är mycket traumatisk för djuret, säger Daniel Roth, ansvarig zoolog på Universeum.

LÄS MER: Stulna apan hittad – på McDonalds

Det var vid lunchtid på onsdagen som det upptäcktes att den fyraåriga Goeldisapan, en hona, plötsligt var borta från Universeum i Göteborg, sannolikt stulen.

Ett intensivt sökande inleddes, men den lilla helsvarta apan, stod inte att finna någonstans.

Förrän vid 23-tiden på onsdagskvällen.

Då dök den plötsligt upp på hamburgerrestaurangen McDonalds i Västra Frölunda.

"Vi får luska runt lite"

LÄS MER: Exotisk apa misstänkt stulen från Universeum

Personal och polis försökte fånga den exotiska apan, men det var först när personal från Universeum anlände som den lär sig fångas in - och kunde transporteras hem till tryggheten igen.

Vad som hänt under de cirka tolv timmar som den lilla apan varit borta är höjt i dunkel - liksom hur den plötsligt hamnade på en hamburgerrestaurang i andra änden av stan.

Vad som hänt apan under de timmar den varit borta och hur den tagit sig till McDonalds är än så länge oklart.

– Vi får luska runt lite grann om det är någon som tagit den dit, det mest troliga är väl att någon lämnat den där, förklarade Peter Nordengard vid polisen i samband med infångandet.

Polisen rubricerar händelsen som stöld och har än så länge inte gripit någon misstänkt person för brottet.

Fakta: Utrotningshotad

Goeldisapan på Universeum ingår i ett bevarandeprojekt för att rädda artens överlevnad, som listas som sårbar på IUCN:s globala rödlista.

Universeum är en del av den europeiska djurparksföreningens EEP-projekt, vilket står för EAZA Ex situ project. Ex situ betyder “utanför naturen” och syftar till det viktiga naturvårdsarbete djurparker gör för att öka antalet individer inom en art.

För Goeldisapan innebär det att Universeum och andra anläggningar håller en stödpopulation, vilket skulle rädda arten om den t ex helt försvann i naturen eller om den vilda populationen skulle behöva ökas på för att undvika total utrotning.

Källa: Universeum