Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Artikeln ser ut att vara publicerad på bohuslaningen.se, men är helt falsk. Bilden med felaktiga uppgifter sprids nu i sociala medier.
Artikeln ser ut att vara publicerad på bohuslaningen.se, men är helt falsk. Bilden med felaktiga uppgifter sprids nu i sociala medier.

Falsk artikel sprids i sociala medier – ser ut att vara från Bohusläningen

Det har kommit till Bohusläningens kännedom att en fejkad artikel som uppges vara publicerad på bohuslaningen.se sprids i sociala medier. Det ska handla om specifik information om coronaviruset i Uddevalla. Både artikeln och informationen i den är falsk.

"JUST NU: Coronafall på Agnebergs gymnasieskola" lyder den fejkade rubriken som ser ut att vara publicerad på bohuslaningen.se. Artikeln är alltså helt falsk och har aldrig publicerats på bohuslaningen.se.

I den falska ingressen står följande: "Några av de som bekräftats vara smittade av coronaviruset ska vara elever på Agnebergs gymnasieskola. Kommunens säkerhetschef Björn Segelod ska under dagen besluta när skolan skall sättas karantärn."

Kommunens säkerhetschef dementerar uppgifterna.

– Jag har inte hört att det ska vara fall på den skolan, det är mycket allvarligt om någon photoshoppar era nyheter, säger han.

"Ytterst allvarligt"

Bohusläningen polisanmäler nu händelsen.

– I en tid av yttersta osäkerhet går någon in och manipulerar Bohusläningens artiklar genom att under vår logga producera falska nyheter om något så allvarligt som spridningen av coronaviruset. Detta är ytterst allvarligt och har polisanmälts. Men skadan är redan skedd och den falska artikeln där man fotograferat av en dator sprids på sociala medier, det kan ta lång tid att reparera skadan. Man försöker snylta på Bohusläningens trovärdighet, säger Bohusläningens chefredaktör Gunilla Håkansson.l:

Här kan du se Uddevalla kommuns sändning från kommunfullmäktige, där Björn Segelod informerar om läget.