Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Fest på juldagen inte aktuellt under corona enligt smittskyddsläkaren

Juldagen brukar vara en av årets stora festdagar, och i mellandagarna kan det finnas tid för unga att träffa gamla vänner.
Men när trycket på vården är högt, och vaccinet mot covid-19 snart är här, borde man i år undvika att umgås med andra än sina närmaste. Det menar Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland.
– Det är av respekt för alla, säger han.

Nästan hela 2020 har varit präglat av coronapandemin. Månad efter månad har svenskarna uppmanats till att bland annat hålla avstånd och minska sina fysiska kontakter.

Jul- och nyårshelgen blir inget undantag. Med tanke på den stora smittspridningen av covid-19 trycker Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare, på att alla ska hålla sig till sin närmaste familj.

Det gäller även unga vuxna, som kanske firar jul med familjen efter studier på annan ort. Enligt Leif Dotevall är det inte läge att passa på att också träffa gamla vänner.

– Jag tror att man ska hoppa över de kontakterna detta året, helt och hållet. Det här är en period när det står och väger, säger han och fortsätter:

– Vi vet att vaccinet kommer till våren, vi tror att vaccinet kommer ha en väldigt god effekt och att vaccinet faktiskt kommer göra att vi långsamt kan börja återgå till det normala livet. Vänta med de här kontakterna som man har längtat efter.

"Det är nog mycket som talar för att unga vuxna, men nu också aningen äldre vuxna, står för en stor del av smittspridningen”, säger biträdande smittskyddsläkare Leif Dotevall. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
"Det är nog mycket som talar för att unga vuxna, men nu också aningen äldre vuxna, står för en stor del av smittspridningen”, säger biträdande smittskyddsläkare Leif Dotevall. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Fester bör skjutas upp

På flera håll i landet är så kallade hemvändarfester tradition i mellandagarna. Smittskyddets budskap om sådana är tydligt:

– Hoppa över hemvändarfester.

Om man planerar någon form av juldagsfest eller så, går det på något sätt?

– Då ska man skjuta på det. Vi rekommenderar att man gör det i detta läget. Det är av respekt för alla som är med och deras anhöriga, samt deras kontakter och arbetskamrater.

Coronasäkrare utomhus

För den som ändå vill träffa någon annan än sina allra närmaste finns dock öppningar – även om det inte innebär en klassisk juldagsfest.

– Träffas man utomhus är det betydligt mindre risk. Det är precis som vi sagt så många gånger tidigare: Ta promenader utomhus, men håll också då avstånd.

– Jag skulle vilja säga att smittspridningen av covid-19 illustreras väldigt väl av människor som står ute i kallt väder och andas, så att man ser den andningsplym som kommer från munnen. Ungefär så långt kan man nog räkna med att smittan sprids.