Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Fick för mycket från Försäkringskassan – ska betala tillbaka 200 000

En kvinna bosatt i TTELA:s område har fått för mycket i bostadsbidrag och i underhållsstöd. Nu tvingas hon betala tillbaka 210 000 kronor till Försäkringskassan.

Kvinnan har under två års tid fått bostadsbidrag och underhållsstöd utbetalat från Försäkringskassan. Men nu har Försäkringskassan konstaterat att utbetalningen blivit felaktig och att detta beror på att kvinnan har lämnat felaktiga uppgifter.

Försäkringskassan skriver i beslutet att kvinnan inte meddelat att hon bor tillsammans med den andra föräldern till sina barn. Genom att föräldrarna är sambo har barnen inte rätt till underhållsstöd och kvinnan inte heller rätt till det bostadsbidrag hon fått som ensamstående. "Försäkringskassans utredning visar att familjesambandet inte varit brutet och att ni lever under äktenskapsliknande förhållanden med tanke på ekonomi, och vad ni i samtal uppgett till Försäkringskassan, samt utifrån de externa och interna uppgifter som hämtats i ärendet", skriver man.

Sammanlagt 210 000

Sammanlagt handlar det om 210 000 kronor som kvinnan fått för mycket och ska betala tillbaka. Försäkringskassan anser inte heller att det finns "särskilda skäl" till att kvinnan skulle befrias från att betala tillbaka. "Du borde ha insett att utbetalningen av underhållsstöd var fel eftersom du bor tillsammans med den andra vårdnadshavaren", skriver man.

Pengarna ska betalas tillbaka nu i januari. Kvinnan har opponerat sig mot beslutet och menar att Försäkringskassans uppgifter är felaktiga.