Personalen på Din el kopplar bort arbetet under de gemensamma fikarasterna. Då diskuteras och pratas det mest om privata saker.
Personalen på Din el kopplar bort arbetet under de gemensamma fikarasterna. Då diskuteras och pratas det mest om privata saker.

Fikarasten är ett positivt inslag på jobbet

En gemensam fika med arbetskollegorna höjer stämningen på jobbet. – Det stärker vi-känslan, säger Annika Hellström som har arbetat på Din el i fem år.

ANNONS

På Din el i Trollhättan fikar man ihop en gång om dagen. Företaget huserar sedan två år tillbaka i fräscha stora lokaler mitt 
i centrala Trollhättan. Arbetsdagen börjar klockan 07.45 och inleds med morgonmöte. Vid 08.45 tar de anställda, som är cirka 45 stycken, den första fikarasten ihop.

Mia Biselius, enhetschef, berättar att fikapausen är ett viktigt inslag för alla. Arbetsdagen kan periodvis vara tuff med långa stunder framför datorn och hundratals telefonsamtal. Mycket av tiden går åt till att besvara och serva kunder via telefonen.

– Vi tar en fika på 15 minuter innan vår kundservice öppnar klockan nio. Samma är det på eftermiddagen, men då löser personalen av varandra i två omgångar. Morgonfikat är den enda pausen som alla har rast samtidigt, säger Mia Biselius.

ANNONS

Glassbar på sommaren

”Alla” är med på morgonfikat, även städerskan Christine. Om det finns möjlighet tar gärna cheferna också en macka och kaffe tillsammans med de andra på avdelningen.

– Här finns kaffeautomat, skorpor, pepparkakor, frukt. En av killarna som arbetar här, Henrik Hjelte, har i fem års tid tagit på sig ansvaret så att personalen, till självkostnadspris, kan köpa smörgåsar till fikat och även glass på sommaren, berättar Mia Biselius.

Camilla Einarsson har jobbat inom företaget i tolv år och tycker att de som jobbar på avdelningen känner varandra väl, även om alla inte har lika många anställningsår bakom sig.

– Vi pratar inte mycket om arbetet när vi fikar, det blir mer privata samtal, säger hon och får medhåll av både Anita Lundgren och Annika Hellström.

– Gemensamma fikaraster stärker vi-känslan, förklarar Annika.

Prat och skratt

På Din el i Trollhättan jobbar både män och kvinnor, men för dagen är det bara två av männen med vid fikabordet. Nära hälften av alla anställda är lediga på grund av jul- och nyårshelgen.

Totalt är det ett 20-tal som deltar i morgonfikat och dagens samtalsämne är nyårsfirandet och kläder. Det är mycket prat och skratt i det ljusa modernt inredda köket. På fredagar brukar ljudnivån vara ännu högre.

ANNONS

– För att få till den rätta fredagskänslan har alltid någon med sig hembakat till kaffet. Det bakas efter ett schema som hänger på väggen, säger Mia Biselius.

ANNONS