Över tusen fler brott har utretts i polisregion Väst, jämfört med samma period förra året.
Över tusen fler brott har utretts i polisregion Väst, jämfört med samma period förra året. Bild: Arkiv

Fler brott utreds i pandemins fotspår

Frigjorda resurser och mindre semestersugna poliser – två orsaker till att över tusen fler brott utretts i polisregion Väst, jämfört med samma period förra året.
– I pandemins bakvatten så har vi kunnat ställa om resurser, säger biträdande regionpolischef i Väst, Mats Bergström.

ANNONS

Jämfört med i fjol så har tusentals fler polisärenden utretts. TT rapporterar att det i Sverige rör sig om 5 700 fler utredda brott under årets första sex månader, jämfört med samma period under 2019.

Trenden syns även i polisregion Väst, där drygt 1 200 fler brott har utretts och lämnats över till åklagare mellan januari och juni, jämfört med första halvåret 2019.

– Pandemin har frigjort resurser, säger Mats Bergström, som är biträdande regionpolischef i Väst.

Vi kan lära oss av detta och inte arbeta i stuprör, utan kunna ställa om efter lägesbilden, säger Mats Bergström, biträdande regionpolischef i Väst.
Vi kan lära oss av detta och inte arbeta i stuprör, utan kunna ställa om efter lägesbilden, säger Mats Bergström, biträdande regionpolischef i Väst. Bild: Polisen

Mindre tryck vid gränsen

Den polispersonal som till följd av pandemin haft mindre att göra kommer från olika delar av verksamheten.

– Många från gränspolis-sektionen. Men det har även periodvis varit mindre tryck på utbildningsverksamheten, säger Mats Bergström och förklarar att personal som var menad att undervisa stått till förfogande när många utbildningsmoment har ställts in.

ANNONS

– På kort sikt är det bra. Men i längden mindre så, eftersom vi har ett utbildningsbehov som vi sen måste jobba ikapp.

Antalet slutförda polisutredningar gällande brott som skett i polisregion Väst, för att sen ha lämnats över till åklagare:

1 januari 2019 – 30 juni 2019: 15 368

1 januari 2020 – 30 juni 2020: 16 481

Antalet slutförda polisutredningar gällande brott som skett i polisregion Väst, för att sen ha lämnats över till åklagare. Plus brott som skett utanför polisregionen, men utretts inom regionen:

1 januari 2019 – 30 juni 2019: 16 132

1 januari 2020 – 30 juni 2020: 17 369

– Vi utreder även brott som skett i andra polisregioner. Det kan till exempel röra sig om brott med unga gärningsmän, förklarar Thomas Pettersson, kommissarie på regionkansliet.

”Det finns en corona-effekt”

I polisområdet Storgöteborg, regionens största polisområden, har mängden slutförda utredningar också ökat. Erik Nord, chef för polisområdet, säger att det finns en corona-effekt.

– Så ökningen ligger nog inte kvar nästa år. Men över tid så vill vi såklart att det ska fortsätta att öka, säger han.

Polischef Erik Nord förklarar att det finns en corona-effekt över statistiken. En orsak är att fler arbetar. – Antalet sjuka i personalen har inte gått upp mycket, medan tjänstledighet har gått ner, säger han.
Polischef Erik Nord förklarar att det finns en corona-effekt över statistiken. En orsak är att fler arbetar. – Antalet sjuka i personalen har inte gått upp mycket, medan tjänstledighet har gått ner, säger han. Bild: Stefan Berg

En annan del av corona-effekten, förutom frigjorda resurser, är helt enkelt att fler befinner sig på jobbet.

– Antalet sjuka i personalen har inte gått upp så mycket, medan tjänstledighet har gått ner, säger han och fortsätter:

– Färre vill ta semester. Man avvaktar när man inte kan resa.

Samtidigt understryker Erik Nord att den pågående pandemin inte är den enda orsaken till de positiva siffrorna. Nyrekrytering och en fylld verksamhet har också spelat en stor roll. Något som biträdande regionpolischef Mats Bergström också poängterar.

– Vi har nya medarbetare som har börjat att leva in sig i arbetsrollen, säger Mats Bergström.

Öka flexibiliteten

När Mats Bergström får frågan om vad polisen kan ta med sig från de senaste sex månaderna så betonar han vikten av att kunna anpassa resurser efter behov.

ANNONS

– Jag tycker att vi behöver öka vår flexibilitet. Vi kan lära oss av detta och inte arbeta i stuprör, utan kunna ställa om efter lägesbilden, säger han.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS