Jämfört med i fjol så har tusentals fler polisärenden utretts. TT rapporterar att det i Sverige rör sig om 5 700 fler utredda brott under årets första sex månader, jämfört med samma period under 2019.
Trenden syns även i polisregion Väst, där drygt 1 200 fler brott har utretts och lämnats över till åklagare mellan januari och juni, jämfört med första halvåret 2019.
– Pandemin har frigjort resurser, säger Mats Bergström, som är biträdande regionpolischef i Väst.
Mindre tryck vid gränsen
Den polispersonal som till följd av pandemin haft mindre att göra kommer från olika delar av verksamheten.
– Många från gränspolis-sektionen. Men det har även periodvis varit mindre tryck på utbildningsverksamheten, säger Mats Bergström och förklarar att personal som var menad att undervisa stått till förfogande när många utbildningsmoment har ställts in.
– På kort sikt är det bra. Men i längden mindre så, eftersom vi har ett utbildningsbehov som vi sen måste jobba ikapp.
Antalet slutförda polisutredningar gällande brott som skett i polisregion Väst, för att sen ha lämnats över till åklagare:
1 januari 2019 – 30 juni 2019: 15 368
1 januari 2020 – 30 juni 2020: 16 481
Antalet slutförda polisutredningar gällande brott som skett i polisregion Väst, för att sen ha lämnats över till åklagare. Plus brott som skett utanför polisregionen, men utretts inom regionen:
1 januari 2019 – 30 juni 2019: 16 132
1 januari 2020 – 30 juni 2020: 17 369
– Vi utreder även brott som skett i andra polisregioner. Det kan till exempel röra sig om brott med unga gärningsmän, förklarar Thomas Pettersson, kommissarie på regionkansliet.
”Det finns en corona-effekt”
I polisområdet Storgöteborg, regionens största polisområden, har mängden slutförda utredningar också ökat. Erik Nord, chef för polisområdet, säger att det finns en corona-effekt.
– Så ökningen ligger nog inte kvar nästa år. Men över tid så vill vi såklart att det ska fortsätta att öka, säger han.
En annan del av corona-effekten, förutom frigjorda resurser, är helt enkelt att fler befinner sig på jobbet.
– Antalet sjuka i personalen har inte gått upp så mycket, medan tjänstledighet har gått ner, säger han och fortsätter:
– Färre vill ta semester. Man avvaktar när man inte kan resa.
Samtidigt understryker Erik Nord att den pågående pandemin inte är den enda orsaken till de positiva siffrorna. Nyrekrytering och en fylld verksamhet har också spelat en stor roll. Något som biträdande regionpolischef Mats Bergström också poängterar.
– Vi har nya medarbetare som har börjat att leva in sig i arbetsrollen, säger Mats Bergström.
Öka flexibiliteten
När Mats Bergström får frågan om vad polisen kan ta med sig från de senaste sex månaderna så betonar han vikten av att kunna anpassa resurser efter behov.
– Jag tycker att vi behöver öka vår flexibilitet. Vi kan lära oss av detta och inte arbeta i stuprör, utan kunna ställa om efter lägesbilden, säger han.