Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Polisen har under de senaste åren fått möjlighet att beslagta fordon från narkomaner om personen kört drograttfull med samma bil många gånger under en kortare period.

Fler fast för droger vid ratten

Polisen i Trollhättan och Vänersborg fångar allt fler som kör bil narkotikapåverkade. Samtidigt pekar siffror på att det blir färre som kombinerar alkohol och bilkörning. – När vi genomför fler blåsningar får det effekt, men det biter inte på narkomanerna, säger Mats Hellåker, tillförordnad platschef på polisen i Vänersborg.

För fem år sedan var det totala antalet gripna för drograttfylla under ett år 100 personer i Trollhättan och Vänersborg. Förra året var siffran uppe i 147, en ökning med nästan 50 procent på fem år. Under samma period har rattfyllorna i de två kommunerna sjunkit med mer än en tredjedel. Till skillnad från 2006 är det nuförtiden vanligare att polisen fångar en drograttfull än en person som kör berusad av alkohol.

Mats Hellåker tror att det beror på att polisen jobbat mer aktivt mot just drograttfylla.

– Vi har fått fast fler eftersom vi har väldigt bra koll på narkomanerna och de fordon som de använder, säger han.

Under de senaste åren har polisen i Trollhättan och Vänersborg ökat antalet blåskontroller av bilister. Statistiken över de senaste fem åren tyder på att det fått en skrämseleffekt på människor som tidigare varit mer benägna att köra berusade av alkohol. De som kör drogpåverkade är dock svårare att skrämma.

– Vad gäller vanlig rattfylla så får det en effekt även om det är mitt på dagen och personen som vi stoppar är spik nykter och på väg till jobbet. Han eller hon pratar om det på jobbet och med sina bekanta. När man berättar för andra att man fått blåsa, så får det en effekt. Men några sådana effekter får vi inte på narkomanerna, säger Mats Hellåker.