Fler fossilfria fordon i Fyrbodal

Målet är en helt fossilfri fordonspark i samtliga Fyrbodals kommuner senast 2030. I dag är andelen kommunala fordon som drivs med biogas eller el över 20 procent.

ANNONS

Andelen fordon som är fossilfria i Fyrbodals kommuner ökar.

I Vänersborgs kommun har andelen fossilfria fordon ökat till 32 procent. Därmed går Vänersborg upp på andra plats i andelen fossilfria fordon. Vänersborg är också den kommun som har flest antal elbilar med sina sju.

– Vänersborgs kommun har som policy att i första hand välja gas- och elbilar i kommunens verksamhet. Ska vi uppnå ett fossilfritt Fyrbodal 2030 är det viktigt att kommunerna går före och visar vägen, säger Marie Dahlin (S), kommunalråd i Vänersborg i ett pressmeddelande.

Trollhättan ligger i Sverige-toppen när det gäller fossilfria fordon har klart flest med en andel på 76 procent. På tredje plats finns Lysekil med på 30 procent.

ANNONS

Arbetet för att minska fossilberoendet, och därmed utsläppen av växthusgaser, samordnas av Fyrbodals kommunalförbund genom projektet Hela Gröna Vägen. Förutom att kommunernas egna fordon ska bytas ut så, arbetar projektet även med att arbeta för utbyggnaden av infrastruktur för förnybara drivmedel, som el och biogas.

– Utbyggnaden av infrastruktur för förnybara drivmedel, inte minst på glesbygden, är nödvändig för att kommuner, företag och allmänhet ska kunna välja förnybara alternativ, säger Martin Carling, ordförande för Fyrbodals kommunalförbund.

I dagsläget finns det endast tankställen i fem av Fyrbodals 14 kommuner för biogas, men planering pågår för utbyggnad med fem nya tankställen. Ett av dem är vid Trestad center och fyra i Dalsland och norra Bohuslän.

Även infrastrukturen för laddning av elbilar fortsätter att byggas ut. Målet är 300 nya publika laddpunkter mellan 2016 och 2018. Hittills har antalet laddpunkter ökat med cirka 90 stycken och är nu uppe i 264.

ANNONS