Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson sade under tisdagskvällen att det kan bli aktuellt med mötesrestriktioner i Sverige på grund av det nya coronaviruset. Ett beslut från regeringen kan komma under onsdagen.  Bild: Henrik Montgomery/TT
Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson sade under tisdagskvällen att det kan bli aktuellt med mötesrestriktioner i Sverige på grund av det nya coronaviruset. Ett beslut från regeringen kan komma under onsdagen. Bild: Henrik Montgomery/TT

Folkhälsomyndigheten vill införa mötesrestriktioner

Under onsdagen kan regeringen besluta om mötesrestriktioner på grund av det nya coronaviruset, efter rekommendationer från Folkhälsomyndigheten.
Det kan innebära att det blir förbjudet för större folksamlingar att samlas.

Folkhälsomyndigheten vill införa mötesrestriktioner i Sverige så snart som möjligt. Det sade generaldirektören Johan Carlson till TV4 Nyheterna under tisdagskvällen.

Han hoppas på ett beslut från regeringen redan under onsdagen. En nivå som han menar skulle vara lämplig är att förbjuda möten för fler än 500 personer, men gränsen kan också dras ännu tidigare.

– Vi tittar nu på vilka olika typer av sammankomster som finns. Det är ganska stor skillnad på uteaktiviteter, inneaktiviteter, i storstäder och på andra ställen. Vi försöker hitta någon lämplig nivå, säger han till TV4.

– Vi tittar på vilka möjligheter som finns, både de legala möjligheterna och särskilda förutsättningarna som finns i olika delar av landet för att hitta en lösning och ambitionen är att regeringen tar beslut om det så fort som möjligt.

LÄS MER: Familjen bör flytta ut vid virus-isolering

Ökad risk för samhällsspridning

Under tisdagen höjde Folkhälsomyndigheten risken för samhällsspridning av det nya coronaviruset, från "måttlig" till "mycket hög". Detta då man sett tecken på att samhällsspridning kan förekomma i Sverige.

Även på europeisk nivå har situationen kring det nya coronaviruset hamnat i ett nytt läge, exempelvis då Italien under måndagen införde omfattande restriktioner i hela landet.

Socialminister Lena Hallengren sade tidigare under tisdagskvällen att det kan finnas skäl att gå vidare med frågan om att begränsa allmänna sammankomster.

– Det sker via ordningslagen. Där står vi i kontakt med Folkhälsomyndigheten. Så fort Folkhälsomyndigheten begär att regeringen fattar beslut kommer vi att göra det så här fort, sade hon samtidigt som hon knäppte med fingrarna.

Sverige kan därmed följa i Norges fotspår. Under tisdagen gav den norska myndigheten Folkehelseinstituttet besked om att alla arrangemang med fler än 500 deltagare ska ställas in eller skjutas upp.

LÄS MER: "Mycket hög" risk för smittspridning i Sverige