"Jag tackade nej direkt", säger advokaten Tommy Nilsson som en av de mordmisstänkta önskade som försvarare.
"Jag tackade nej direkt", säger advokaten Tommy Nilsson som en av de mordmisstänkta önskade som försvarare.

Försvarare byts ut i Uddevallamord

De mördade männen och de misstänkta gärningsmännen umgicks. De slogs också på samma sida i en uppmärksammad misshandel i centrala Uddevalla för ett par år sedan.

ANNONS

Offren och de misstänkta gärningsmännen kände också varandras advokater. Därför tvingades Uddevalla tingsrätt att på måndagseftermiddagen underkänna advokaterna som de mordmisstänkta begärt. Båda advokaterna hade de mördade männen som sina klienter.

Den mordmisstänkte 21-åringen ville ha advokat Tommy Nilsson som sin försvarare.- Jag tackade nej direkt. Det var jäv så det skriker om det, säger advokat Nilsson.

I Uddevalla tingsrätt ligger fortfarande målet kvar mot den mördade mannen.- Jag pratade med pojken (den mördade mannen född -92) för två veckor sedan. Jag upplevde inte att han hade några problem eller att han hade någon hotbild mot sig. Han var en glad kille, säger advokat Nilsson.

ANNONS

Det ännu inte avskrivna målet handlar om vapenbrott och narkotikabrott.- Det gällde någon gammal pepparspray. Och polisen hade hittat spår av narkotika i hans bil men egentligen gällde det ett beslag som polisen hade gjort, säger Tommy Nilsson.

Han försvarade den mördade mannen också i det så kallade raggarmålet i Uddevalla tingsrätt. 27 maj 2012, sent på natten, kom en raggarbil körande på Lagerbergsgatan i Uddevalla. Utanför restaurang Trädgården tutade bilföraren på folk som vällde ut från krogen. Någon sparkade till bilens bakskärm och de tre männen i bilen klev omedelbart ur. Därefter satte ett vilt slagsmål igång.

Elva män dömdes för grov misshandel efter en rättegång i en av säkerhetssalarna i Göteborg.- Det var tre biffiga bilintresserade pojkar som gick ur bilen och fick en hel folksamling mot sig. Det var en gatufight av stort format, med en helt osannolik sammansättning av tilltalade, säger Tommy Nilsson.

Hans uppfattning är att de elva som dömdes var personer som råkade vara vid krogen när raggarbilen kom förbi. Alla kände inte varandra. Men advokat Nilsson har en klar minnesbild av att de båda mördade och männen som är misstänkta mördare gjorde det.- Jag uppfattade dem då, och gör det fortfarande, som kompisar. Det gör helgens händelse oändligt märklig.

ANNONS

I tingsrätten dömdes Tommy Nilssons klient till åtta månaders fängelse för raggarmisshandeln medan de tre övriga från lördagens tragik fick vardera tre månaders fängelse.

Under måndagseftermiddagen utsågs advokat Rolf Skårman till försvarare av den mordmisstänkte 21-åringen.Den andre misstänkte, 22, fick advokat Hans Gaestadius. Han ersätter advokat Bo Hallberg, som av tingsrätten förklarades jävig då han flera gånger försvarat den mördade mannen, född -93.

Chefsåklagare Daniel Edsbagge räknar inte med att det kommer något beslut om häktning av de båda anhållna förrän på onsdag klockan 12.- Det finns inga fler misstänkta. Vårt arbete fortsätter nu, förutsättningslöst. Det är ett massivt polisarbete som pågår, säger Edsbagge.

De båda anhållna männen nekar till brott.

Sten-Rune Timmersjö, biträdande chef för grova brottsroteln i Trollhättan, är utredningsledare.- Vi har hållit förhör med ett stort antal personer. Och vi letar efter ett vapen.

ANNONS