Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Lasse Edwartz
Bild: Lasse Edwartz

Fortsatt ishalka de närmaste dagarna

Iskylan som dragit in över länet håller i sig ytterligare ett par dagar – och med den ishalkan som orsakat flera olyckor under helgen. – Man får vara försiktig, säger Forecas meteorolog Ingrid Eronn.

Den senaste veckans iskyla orsakade ett flertal trafikolyckor i helgen. Särskilt olycksdrabbat blev Stallbackabron under lördagen där en bil fick sladd på grund av halka och ytterligare två bilar krockade. Enligt Forecas meteorolog Ingrid Eronn ser det ut som att den förrädiska halkan håller i sig ytterligare:

– Vi får räkna med frosthalka det närmaste dygnet. Just nu (måndag eftermiddag), är det inte så mycket halka, men när temperaturen sjunker framåt kvällen kommer frosthalkan.

Enligt Eronn gäller det att vara aktsam för halkan under såväl natten till tisdag, som tisdag dag:

– Vi tittar på halkan det kommande dygnet, så det går inte att säga just nu om det håller i sig längre än så.

Har du några tips till de som ska bege sig ut på vägar och promenadstråk?

– Man får vara försiktig. Halka syns ju inte på samma sätt som snö. Sedan är det bra att se till att ordna vinterdäck om man inte skulle ha det. Det är alltid bra att provbromsa när man ger sig ut på vägarna för att känna av väglaget.

Minustemperaturer fram till torsdag

Sedan en vecka tillbaka har kylan legat över Västra Götaland, med tilltagande minusgrader under helgen. Det hela beror på ett högtryck som gjort det möjligt för en kallfront att dra in från ishavet och norra Ryssland. Enligt Eronn kommer minustemperaturerna att hålla i sig ytterligare några dagar:

– Jag är ganska säker på att kylan håller i sig under tisdag och onsdag. Därefter kommer det att slå om under torsdagen. Dagen kommer att börja med snö, men på grund av en varmfront som drar in söderifrån kommer detta att övergå till regn under dagen.

Varmfronten gör att temperaturerna höjs något – ungefär två till tre plusgrader är att räkna med under veckan som följer. Dock är det inte läge att slappna av helt, enligt Ingrid Eronn kan det fortfarande förekomma minusgrader under nätterna.