NU-sjukvården, NÄL i Trollhättan.
NU-sjukvården, NÄL i Trollhättan. Bild: Stefan Bennhage

Fortsatt stabilt inom NU-sjukvården

Knappt 40 personer vårdas för covid-19 inom NU-sjukvården under söndagen. Det är en liten ökning från veckan som gått men det är ett antal som ligger inom NU-sjukvårdens kapacitet.

ANNONS

Under lördagen rapporterade Västra Götalandsregionen att 39 personer inom NU-sjukvården vårdas för covid-19 varav 9 på intensivvårdsavdelningen. Under söndagen berättar Niklas Claesson, NU-sjukvårdens kommunikationschef att antalet patienter som vårdas nu är 37 personer varav nio på IVA.

– Det har varit en lugn helg även om man såklart har mycket att göra på avdelningar som primärvårdar för covid-19. På IVA och epidemi har man mycket att göra men det har inte hänt något oväntat där, säger Niklas Claesson.

Under den senaste veckan har antalet patienter som vårdas för covid-19 inom NU-sjukvården varierat mellan 30-40 personer.

Huruvida om det var väntat att patientantalet skulle sjunka något och sedan öka kan inte Niklas Claesson svara på men han väntar sig att det kommer komma en topp inom några veckor.

ANNONS

– Vi förväntar oss inte att vi nått toppen ännu. Men om några veckor skulle det kunna bli en sådan ökning.

Hur vet ni när toppen är nådd?

– Det man gör är att hitta mönster från andra länder och regioner som ligger före i utvecklingen och ser hur det är där. Så får man utgå från när det började i vårt område.

Okänt dödsantal

Under söndagen presenterad Folkhälsomyndigheten de dagliga siffrorna över antalet avlida personer i covid-19. I Västra Götaland har totalt 81 personer avlidit till följd av viruset och totalt i Sverige är det 1540 personer. Tidigare har Bohusläningen rapporterat att tre personer inom NU-sjukvården avlidit i covid-19 men om det blivit fler inom NU-sjukvården kan inte Niklas Claesson svara på.

– Vi har skickat frågan till regionen och smittskyddet för att se till att alla gör lika. Ska exempelvis de som avlidit av andra sjukdomar men som testades positiva efteråt vara med i statistiken?

Den 19 april kl. 11:00 hade Västra Götalandsregionen 245 inneliggande patienter med positiv covid-19, varav 67 på intensivvårdsavdelning (IVA):

NU-sjukvården:

37 personer varav 9 på IVA

Sahlgrenska Universitetssjukhuset:

125 personer varav 30 på IVA

Sjukhusen i Väster:

27 personer varav 7 på IVA

Skaraborgs sjukhus:

19 personer varav 10 på IVA

Södra Älvsborgs sjukhus:

37 personer varav 11 på IVA

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS