Insatsledaren Mikael Jensen från organisationen Saknad Sverige, som tagit initiativet till söndagens sökinsats i Uddevalla efter vädjan från Wilmas familj.
Insatsledaren Mikael Jensen från organisationen Saknad Sverige, som tagit initiativet till söndagens sökinsats i Uddevalla efter vädjan från Wilmas familj. Bild: Alexander Ekström

Frivilliga söker efter Wilma – Ny sökinsats i Uddevalla

Under söndagen sökte frivilliga ännu en gång efter Wilma Anderssons kropp, som fortfarande inte har hittats. Tishko Ahmed har dömts skyldig till mordet, men har under hela rättsprocessen nekat. Sökandet skedde genom en koordinerad insats i Uddevalla. — Det är fint att folk ställer upp på det här sättet, säger Wilmas mamma, som var på plats vid insatsens start.

ANNONS
|

Det har snart gått ett år sedan Wilma Andersson anmäldes försvunnen. Nyligen avslutades hovrättsförhandlingarna mot flickans pojkvän, som mot sitt nekande bedömts skyldig för att ha mördat henne.

I fredags samlades sörjande vid flera minnesgudstjänster i Herrestads kyrka, för att minnas Wilma. Nästan 100 personer tog sig till de av coronaskäl utspridda tillfällena för att visa sitt deltagande.

”Självklart att ställa upp”

Sedan flickan försvann har en mängd sökinsatser genomförts i Uddevalla med omnejd. Mordet har engagerat långt utanför Uddevallas gränser och hundratals har deltagit i sökandet. Trots detta är det bara en kroppsdel som hittats.

Snart har det gått ett år sedan Wilma Andersson anmäldes försvunnen. Flickans pojkvän bedöms skyldig för att ha mördat henne. På söndagen genomförs en ny sökinsats i Uddevalla för att hitta flickans kvarlevor.
Snart har det gått ett år sedan Wilma Andersson anmäldes försvunnen. Flickans pojkvän bedöms skyldig för att ha mördat henne. På söndagen genomförs en ny sökinsats i Uddevalla för att hitta flickans kvarlevor. Bild: Privat

Men de anhöriga håller hoppet om att hitta hela Wilma uppe. Efter en vädjan från flickans familj organiserades under söndagen ännu en sökinsats i centrala Uddevalla.

ANNONS

– Vi kontaktades av flickans mamma och för oss var det självklart att ställa upp, säger Mikael Jensen, insatsledare på Saknad Sverige, en frivilligorganisation som startades i somras.

Wilmas mamma på plats

Vid klockan 10 på söndagen möttes de frivilliga upp vid ABF:s lokaler i centrala Uddevalla, för att hjälpas åt att leta efter Wilmas kvarlevor. Efter en timma hade ett trettiotal personer fördelade på sex patruller fått särskilda sökområden tilldelade och gett sig i väg.

– Vi organiserar och väljer själva vart vi ska ut och söka, eftersom det nu inte är någon aktiv insats med polisen, säger Mikael Rosvall från IRO, International Rescue Organization. Genom deras specialutvecklade app kan insatsledarna i realtid följa varje deltagande sökpatrull.

När de frivilliga samlades var även Wilmas egen mamma på plats. Hon uttrycker att familjen är oerhört tacksamma för all kärlek och engagemang som fortfarande visas för flickans försvinnande.

– Det är fint att folk ställer upp på det här sättet, säger hon.

Elionore Novenius hade tagit sig till Uddevalla från Grebbestad med sin hund Alvar för att delta i sökandet.
Elionore Novenius hade tagit sig till Uddevalla från Grebbestad med sin hund Alvar för att delta i sökandet. Bild: Alexander Ekström

En av de frivilliga var Elionore Novenius, som tagit med sig sin hund från Grebbestad för att delta i sökinsatsen.

— Vi var på minnesgudstjänsten, och man känner verkligen att man vill dra sitt strå till stacken för att familjen ska få ett avslut, säger hon.

ANNONS
Bo Stålhandske har åkt hela vägen från Ulricehamn för att delta i söndagens sökinsats efter Wilma. Flickans öde har berört honom mycket, berättar han.
Bo Stålhandske har åkt hela vägen från Ulricehamn för att delta i söndagens sökinsats efter Wilma. Flickans öde har berört honom mycket, berättar han. Bild: Alexander Ekström

"Hoppas verkligen de hittar henne”

Att Wilmas öde har engagerat långt utanför Uddevallas gränser märktes även på söndagen. En annan av de frivilliga var nämligen Bo Stålhandske, som åkt ända från Ulricehamn för att vara med och söka efter flickan.

— Jag har läst mycket om det, och har följt det hela tiden. Jag hoppas verkligen att det lyckas någon gång, att man kan hitta henne, säger han.

Uddevalla tingsrätt har tidigare dömt Wilmas pojkvän Tishko Ahmed skyldig för mordet. Domen överklagades, och på fredag den 23 oktober väntas hovrätten meddela sin dom.

Under söndagskvällen hade polisen inte fått någon information om nya fynd efter Wilma.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS