Äldre kvinna pratar i telefon.
Fyra personer häktades under tisdagen misstänkta för ett stort antal bedrägerier mot äldre personer över telefon. Bild: Martina Holmberg / TT

Fyra personer häktade – misstänkta för bedrägerier

Antalet bedrägerier har ökat på senare tid. Men under tisdagen har fyra personer häktats, misstänkta för ett stort antal bedrägerier i Göteborg, vilket polisen tror har lett till att man lyckats avbryta en brottsserie.

ANNONS

Mängden polisanmälda fall av bedrägerier har ökat under de senaste månaderna. Bedrägerierna drabbar främst äldre personer och sker framförallt via telefon, men kan även ta sig uttryck genom fysiska besök hemma hos personerna.

– De utsatta personerna är äldre, inte sällan 90–100 år gamla. Det är riktigt ful brottslighet, säger Magnus Lindegren, chef vid polisens bedrägerisektion i region Väst.

Hittade över ett kilo guld

Men under tisdagen har nu fyra personer häktats, misstänkta för ett stort antal bedrägerier i Göteborg – bland annat ett fall där gärningsmannen kom över guldsmycken till ett värde av 500 000 kronor och kontanter från en 80-årig kvinna under förra veckan.

ANNONS

Enligt polisen ska de misstänkta gärningsmännen ha uppgett sig ringa från hemelektronikvaruhuset Elgiganten för att hjälpa personerna i fråga med telefoner som påstås ha köpts i deras namn.

Därefter har gärningsmännen uppgett att de kopplar vidare personen till en bank som tar reda på om personen har värdesaker hemma som de erbjuder att ett vaktbolag kan komma och ”säkra”, vilket har lett till att de bland annat kommit över både smycken och kontanter.

Söker fler som har drabbats

Vid husrannsakan när personerna greps hittades över ett kilo guld, varav en del kan kopplas till bedrägeriet mot den 80-åriga kvinnan, och polisen tror nu att gripandet kan ha lett till till att man lyckats avbryta en brottsserie.

”Med gripandet tros man nu ha kommit åt en aktiv grupp individer som begår den här typen av bedrägerier och att man fått stopp på en brottsserie med särskilt utsatta brottsoffer”, skriver polisen i ett uttalande.

Och nu uppmanar de fler personer som utsatts för liknande bedrägerier att höra av sig till polisen på 114 14 eller besöka en polisstation för att polisanmäla brottet.

– Vi söker fler målsäganden som kan ha blivit drabbade de senaste veckorna, utifrån att vi har smycken som vi inte har kunnat härleda, säger Magnus Lindegren.

ANNONS

LÄS MER:Tre brandvarnarbedragare döms – kännbara fängelsestraff för två

LÄS MER:80-åring bedragen på över en miljon kronor

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS