Medieforskaren Marie Grusell och sociala medier-experten Jack Werner. Bild: Johan Wingborg och Magnus Bergström
Medieforskaren Marie Grusell och sociala medier-experten Jack Werner. Bild: Johan Wingborg och Magnus Bergström

Grannar samlas på Facebook

Lokala Facebookgrupper som samlar människor som bor på eller kommer ifrån samma ort har blivit väldigt populära. Grupperna har många bra funktioner, men det finns baksidor.

ANNONS
|

De flesta som har Facebook-konton känner nog igen grupper som Innerst inne är vi alla Trollhättebor. Enligt sociala medier-experten Jack Werner började de här grupperna växa fram någon gång mellan 2008 och 2010. – De slog igenom när gruppfunktionen blev stort för den breda allmänheten på Facebook i Sverige. De här grupperna fungerar som en sorts anslagstavla, säger Jack Werner. De lokala grupperna uppfyller våra behov av att känna samhörighet och ha koll på vad som händer i närområdet, menar Marie Grusell, medieforskare vid Göteborgs universitet. – Det är en fortsättning på hur vi träffades förr, säger hon.

Läs även:"Vi är inte diktatorer"Hon beskriver de lokala grupperna som ett verktyg för omvärldsbevakning och en form av grannsamverkan, där folk varnar för olika saker. – Vi har behov av att vara delaktiga i en större grupp. Har man till exempel små barn som ska gå till skolan kan det vara skönt att veta om det är någon som sett något eller om det har hänt något särskilt. Det är en trygghetsaspekt, säger Marie Grusell. Dessa varningar kan till exempel handla om att man lägger ut registreringsnumret på en bil man inte tycker hör hemma i området. Marie Grusell säger att det ofta görs med goda avsikter, men utan att man tänker på vilka konsekvenser det kan få. – Många glömmer att vi lämnar digitala fotspår på nätet. Saker sprids väldigt lätt, säger hon. Jack Werner håller med, och menar att administratörerna har en viktig roll. Både när det gäller att påminna om reglerna och att utesluta medlemmar som bryter mot dem. – Jag tycker att man kan vara jättehård som administratör. Det är inte en demokratisk rättighet att vara med i en Facebookgrupp, säger han. Han tycker aldrig att man ska dela vidare inlägg med enskildas personuppgifter. – Om inte inläggen kommer från exempelvis Polisen eller Missing People, eller någon annan organisation man vet tar sitt etiska ansvar, tycker jag inte att man ska dela, säger han. En av anledningarna till att Jack Werner ger det rådet är att det är svårt att veta om uppgifterna stämmer. – Det finns många exempel på inlägg där man skrivit om en skum bil man sett i sitt område och lagt ut bilens registreringsnummer med mera. Det har rört upp ett helt bostadsområde och folk har blivit arga och oroliga. Sen har det visat sig att det varit snickare som jobbade i grannens hus, säger Jack Werner och fortsätter: – Den som blivit uthängd kan råka illa ut och ta skada. I så fall har man ju själv bidragit till det. Hur ska man bemöta kommentarer som till exempel är rasistiska eller sexistiska? – Det kan vara en bra idé att skriva typ "nej, alla människor tycker inte så". Om det finns felaktigheter – rätta dem. Visa att den här typen av åsikter aldrig är konsensus. Det är en viktig markering i kommentarsfältet, säger Jack Werner.

Fakta: Grupper i vårt område

  • Innerst inne är vi alla Trollhättebor, drygt 8 600 medlemmar
  • Innerst inne är vi alla Vänersborgare, knappt 8 700 medlemmar
  • Vi som växte upp i Mellerud, drygt 2 000 medlemmar
  • Du vet att du är från Lilla Edet om du..., drygt 3 100medlemmar
  • Vad händer i Sjuntorp?,knappt 1 600medlemmar
  • Vargön, drygt 3 000medlemmar
  • ANNONS