Hård kritik mot fas 3-jobb

Modernt slaveri. Eller ett sätt att komma in på arbetsmarknaden igen. Åsikterna går isär kring jobb- och utvecklingsgarantins fas tre. – Det här är utanförskap om något, säger fas trearbetaren Sebastian.

ANNONS
|

2007 infördes jobb och utvecklingsgarantin. Ett system med grundsyftet att hjälpa människor som varit utan arbete en längre tid in på arbetsmarknaden – enligt regeringen. Men Sebastian och Karl från Trollhättan, som befinner sig i fas tre, ser det mer som ett sätt att stoppa undan långtidsarbetslösa.

– Jag tycker att det är ett annat ord för slaveri, man känner sig utnyttjad. Det här är utanförskap om något, säger Sebastian.

Och Karl tycker att det hade varit bättre att fas 3 drivs i offentlig regi eller att pengarna i stället används inom vården.

– Jag tycker att man bränner skattepengar i onödan. Det är ju samma kassa man tar allt från.

ANNONS

Förutom att arbetsplatsen slipper betala löner till personer i fas 3 får de dessutom femtusen kronor per person och månad från Arbetsförmedlingen.

– Som arbetslös ska man inte sitta hemma på rumpan och få bidrag för det sticker i folks ögon. Men att företag får bidrag från staten är det inget fel på, säger Sebastian.

Ser fördelarna

Johan Ekstedt, sektionschef på arbetsförmedlingen i Trollhättan, menar att sysselsättningsplatserna är tänkta att hjälpa de i fas 3­ ­­att knyta kontakter och få nya meriter.

– Jag ser fördelarna med att vara ute på en arbetsplats och få den sociala kontakten, det överväger att inte göra någonting alls.

Sebastian arbetar just nu i en liten ideell verksamhet, tillsammans med flera andra i fas 3, där arbetsuppgifterna han blivit tilldelade är sådant som ändå måste göras.

– Vi får städa toaletterna till exempel. Utan oss där hade verksamheten inte fungerat. En ideell verksamhet ska ju vara ideell, men det vi gör konkurrerar ju ut städfirmor till exempel, säger han.

Känner sig marktlös

Trivs man inte på sin sysselsättningsplats menar Johan Ekstedt att man ska ta kontakt med sin handledare.

– Man ska inte vara rädd för att framföra sina synpunkter. Vi kommer att titta på platsen och upptäcker vi att de inte följt direktiven så går vi in och bryter.

ANNONS

– Det är inte meningen att man ska kunna utnyttja fas 3.

Men det har Sebastian redan försökt, utan resultat. Han säger att många inte vågar riskera att bli utan sysselsättningsplats. För utan plats, ingen ersättning.

– Man känner sig maktlös. Alla är ju beroende av pengar och man måste vrida och vända på varje krona.

Känner inte någon

Enligt Johan Ekstedt fick 43 personer i fas tre jobb under 2010.

– Men vi på arbetsförmedlingen kan inte lösa det här själva. Arbetsgivare måste våga anställa långtidsarbetslösa och dra sitt strå till stacken, säger han.

Sebastian tror dock inte att fas 3-anställningen kommer att leda till något arbete.

– Jag känner inte någon som fått jobb genom fas 3.

Inte heller Karl känner någon som fått jobb genom fas 3.

– Det handlar om förvaring. Vi är avskärmade från arbetsmarknaden, för det handlar om skapade jobb och då blir det därefter.

Fotnot: Karl och Sebastian heter egentligen något annat.

Utanförskap

Vi är avskärmade från arbetsmarknaden, för det handlar om skapade jobb .”

Karl, arbetslös i fas 3

ANNONS
ANNONS