Högskolan Väst tvingas nu att lägga ner ytterligare två utbildningar.
Högskolan Väst tvingas nu att lägga ner ytterligare två utbildningar. Bild: Andreas Olsson

Högskolan tvingas ställa in utbildningar

Högskolan Väst tvingas ställa in två utbildningar inför höstterminen 2021, enligt ett pressmeddelande. Anledningen är att högskolan utbildat fler studenter än man fått betalt för.

ANNONS
|

Högskolan Väst har i flera år utbildat fler studenter än vad man fått anslag för av staten, vilket TTELA berättat om tidigare. Denna utveckling har gjort att Högskolan Väst tvingas lägga ner ytterligare två utbildningar: högskoletekniker inom elkraft och lantmäteriingenjörsprogrammet. De två programmen kommer inte att starta hösten 2021, meddelar högskolan i ett pressmeddelande.

– Det är svåra val att ställa in utbildningar där många aspekter måste vägas in. Alla högskolans utbildningsprogram är väl motiverade, inte minst av kompetensförsörjningsskäl. Nu pausar vi de här programmen och utreder vidare hur vi minskar vår utbildningskostym till regeringens beslutade nivå, säger Jan Theliander, prorektor på Högskolan Väst, i pressmeddelandet.

ANNONS

LÄS MER: Högskolan Väst satsar på digital teknik

Att det blir just dessa två utbildningar som nu sätts på paus beror på högskolans ambition om att vara en komplett akademisk miljö inom produktionsteknik, vilket innebär att man har utbildning på alla akademiska nivåer liksom att det bedrivs forskning på området.

– Högskolans statliga utbildningsanslag räcker inte till allt. Vi har utifrån högskolans strategiska ambition valt att inom teknikfältet prioritera produktionsteknik som är ett av högskolans styrkeområden, säger Per Nylén, prefekt på Institutionen för ingenjörsvetenskap där de två utbildningarna finns, i pressmeddelandet.

Att lägga ner utbildningar får konsekvenser, uppger Jan Theliander i pressmeddelandet:

– Sådana här beslut innebär tyvärr att vi inte kan vara en så aktiv och stark samhällsaktör som vi skulle vilja vara. Det är återigen tydligt att vi behöver en permanent ökning av utbildningsuppdraget som vi under flera år diskuterat med utbildningsdepartementet.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS