Studenter på Högskolan Väst är skeptiska till att hålla salstentor trots den omfattande smittspridningen.
Studenter på Högskolan Väst är skeptiska till att hålla salstentor trots den omfattande smittspridningen. Bild: Stefan Bennhage

Högskolan Väst planerar för salstentamen – trots hög smittspridning

Nästa vecka ska över 60 studenter på Högskolan Väst samlas på campus i Trollhättan för en salstentamen, trots den höga smittspridningen som pågår.
– Vi riskerar vår hälsa med att åka in dit. Vi hoppas att alla som kommer är friska, men ingen vill ju ha en salstentamen hängande över sig, säger Sol Louis, som studerar socialpedagogiska programmet.

ANNONS
|

Universitet och högskolor runt om i Sverige har sedan början av pandemin till stor del bedrivit sin undervisning på distans. Många tentor och examinationer har gått från att hållas i salar på campus till att utföras hemifrån med digitala verktyg.

För Sol Louis från Lysekil har studietiden på socialpedagogiska programmet på Högskolan Väst bedrivits nästintill helt på distans sedan hon började höstterminen 2020.

LÄS MER:Oro för tentasmitta bland studenter

På den juridikkurs som hon läser just nu har tidigare examinationer varit helt eller delvis på distans, men nästa vecka är det planerat för en salstentamen på campus i Trollhättan.

– Vi har aldrig haft salstentamen, så varför måste det ske nu? säger hon.

ANNONS

Mellan 60 och 80 studenter från flera olika delar av regionen kommer att samlas i en sal, något som inte har skett under hela utbildningen, menar Sol Louis.

– Man samlas från så många olika orter, det känns bara så himla onödigt.

Sol Louis studerar socialpedagogiska programmet på Högskolan Väst i Trollhättan, men bor i Lysekil.
Sol Louis studerar socialpedagogiska programmet på Högskolan Väst i Trollhättan, men bor i Lysekil. Bild: Privat

Trots flera studenters vädjan till lärare att göra om tentan till en hemtenta på grund av smittspridningen väljer Högskolan Väst att gå vidare som planerat.

– De säger att det följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och det gör de ju, det står egentligen att det ska vara på plats. Men vi förstår inte varför skolan inte tar ett eget beslut. Vi riskerar vår hälsa med att åka in dit, vi hoppas att alla som kommer är friska, men även om man är lite krasslig är det ingen som vill ha en salstenta kvar att göra.

– Jag vill inte slippa undan på något sätt, men jag vill undvika att åka in till skolan, säger Sol Louis.

LÄS MER:Skolor nekas ge undervisning på distans

Upp till enskild examinator

Högskolan Väst hänvisar till att beslutet om att hålla salstentamen är i linje med de rekommendationer som råder.

– Vi är ju ett lärosäte likt en myndighet och följer de rekommendationer som regeringen och Folkhälsomyndigheten ger. De gick ju ut här innan jul och de har gjort det väldigt klart att de tycker att högre utbildning är en viktig samhällsfunktion, och att det vill att universitet och högskolor fortsätter bedriva undervisning på plats i så stor omfattning som möjligt, säger Maria Derner, kommunikationschef på Högskolan Väst.

ANNONS

Men är det inte så att ni kan ta egna beslut om hur ni ska bedriva undervisning?

– Vi har vidtagit åtgärder för de tentor som man bedömer behöver ske på plats på grund av rättssäkerhet. Där är det vidtaget åtgärder; vi öppnar salarna tidigare och man sitter utspritt. Sedan har vi rutiner för hur man lämnar in tentan så att det inte blir köbildning eller trängsel.

LÄS MER:Inga skolåtgärder trots ökad smittsspridning

Under fredagseftermiddagen skickades information ut till skolans alla studenter om nästa veckas examinationer.

– Salstentamen kommer att ske på plats enligt ordinarie kursplan, men det är klart att vi kan förstå att studenter kan känna sig oroliga på grund av smittspridning, säger Maria Derner.

Hon hänvisar dock till det enskilda ansvaret att följa de rekommendationer som finns och att de kommer att vara generösa med tillfällen för omtenta för att undvika att studenter närvarar trots symtom.

Men Sol Louis menar att det inte känns som de vidtagna åtgärderna vid salstentamen räcker.

– Det känns jätteläskigt att sitta i en sal i flera timmar och andas samma luft, säger hon.

LÄS MER:Nygamla åtgärder: Munskydd och hålla avstånd

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS