Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hälften av invånarna har fått första dosen – minst

I en av bevakningskommunerna har hälften av invånarna fått minst en dos av coronavaccinet. Samtidigt ligger siffran på 38 procent av invånarna i Lilla Edet. Varför det skiljer sig åt kan bero på en yngre befolkning.

LÄS MER: Kontrollerad smittspridning – en kommun sticker ut

I nuläget har över en halv miljon personer i regionen fått sin första dos av vaccinet mot covid-19, varav 360 000 väntar på dos två.

Under nästa vecka levereras drygt 72 200 doser ut till vaccinatörer i Västra Götaland, vilket innebär att det kan vara svårt att boka in sig för vaccination eftersom större delen av det som kommer ska användas till dos två.

– Det vaccin som vi får från Folkhälsomyndigheten till nästa vecka behöver vi främst för att ge till de invånare som nu behöver sin andra dos för att bli fullvaccinerade. Bland annat går många dos två till den vård- och omsorgspersonal under 65 år som fick Astra Zenecas vaccin först och som nu får en andra dos med ett annat vaccin istället, säger Kristine Rygge, vaccinationssamordnare i Västra Götalandsregionen, till VGR Fokus.

LÄS MER: Så fungerar regionens nya hemsida med lediga vaccintider

En första dos till hälften av invånarna

I Trollhättan och Vänersborg har 40 procent av invånarna fått minst en dos av vaccinet, och i Lilla Edet ligger siffran på 38 procent. Mellerud är den kommun där man kommit längst i vaccineringen. Där har hälften av invånarna fått första sprutan, minst.

Varför det skiljer sig åt, kan enligt uttalanden från regionen bero på en yngre befolkning samt hur många som är i riskgrupp, eftersom det ligger till grund för vad som styr vaccineringen. Men enligt uppgift följer vaccineringen i regionen planerna.

– Vi har hög kapacitet och kan ta emot enormt mycket mer vaccin. Jag förstår verkligen att det kan vara frustrerande att inte hitta en ledig tid. Men jag vill vädja till alla att ha tålamod. Vi jobbar målmedvetet och följer vår tidsplan för att alla ska kunna erbjudas vaccin senast 5 september, säger Kristine Rygge till VGR Fokus.

LÄS MER: Blev av med sin vaccintid – bokades av någon annan