Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Här blir det rekordvärme i Västsverige

Sedan en vecka tillbaka har västsvenskarna kunnat lapa rikligt med sol. Nu väntas vädret bli ännu bättre, skriver Göteborgs-Posten.

På några håll väntas till och med rekordvärme. Halmstadsborna kan se fram emot temperaturer på uppemot 30 grader i morgon, enligt SMHI:s prognos. Det är nytt värmerekord för maj månad. Staden har inte haft det så varmt i maj på 23 år, sedan rekordtemperaturen 29,1 grader uppmättes den 29 maj 1993.

I resten av Västra Götaland väntas också strålande sol och temperaturer som nosar på rekordet.

– Allting över 20 grader så här års är över det normala. Vi har ett högtryck som ligger stilla över oss och det ser ut att hålla i sig fram till torsdag, säger Ian Engblom, meteorolog på Foreca.

Varmast blir det under tisdagen. I Göteborg väntas det bli 25 grader varmt. Andra orter som når över 20-gradersstrecket är Borås med 25 grader, Trollhättan med 24 grader och Skara med 23 grader.

Solchanserna är mycket goda, men det är inte bara solen som vämer. Det är varma vindar söderifrån som drar hit rekordvärmen, enligt Ian Engblom.

– Vindarna som kommer nu har värmts upp i Nordafrika, men kommer även från Ryssland.

Varmast blir det i inre delarna av länet. Vid havet drar kyligare havsbriser ner temperaturen.

– Vill man ha riktigt varmt ska man undvika havet, Vänern och Vättern, säger Ian Engblom.

Men passa på att njuta – för sommarvärmen varar inte för evigt. Till helgen försvinner högtrycket bort. Från och med fredag väntas lägre temperatuer.

– Det kommer gå ner så att vi rör oss runt 15-17 grader, det är lite mer normala temperaturer.

Och efter helgen väntas temperaturerna hålla sig kring det normala. I nuläget ser det inte ut som att rekordvärmen kommer tillbaka mer i maj, säger Ian Engblom.

– Det ser ut som att början på månaden kommer vara varmare än mitten än slutet, avslutar Engblom.