Här dyker de vid Sveriges största miljöbomb

Närmare 1,7 ton gift vilar på älvens botten vid Götaverken – ett förorenat arv från varvsverksamheten. Under söndagen dök dykare i området för att dokumentera platsen.
– Vi förutsätter att det är en helt död botten, inget kan leva där, säger Ida Fossenstrand, ledamot i Svenska Sportdykarförbundet.

ANNONS
|

Götaverkens gamla kranar höjer sig högt ovanför dykarnas huvuden när de drar på sig svarta våt- eller torrdräkter och knäpper på dykflaskor. De är medlemmar i Götaverkens Sportdykarklubb (GVSDK) och de förbereder sig för ett dyk som skiljer sig från sedvanliga nöjesdyk. De ska undersöka och fota älvsbotten utanför Götaverken på Norra Älvstranden, en plats som har kallats för Sveriges största miljöbomb.

– Vi förutsätter att det är en helt död botten, inget kan leva där. Det kommer ta många år innan något kan leva där igen, säger Ida Fossenstrand, aktiv i GVSDK och ledamot i Svenska Sportdykarförbundet.

LÄS MER: Här ligger Sveriges största miljöbomb – mitt i Göteborg

ANNONS

Problemet grundar sig i att det finns extrema halter av det giftiga ämnet tributyltenn (TBT) i sedimentet på botten. TBT förbjöds i Sverige 1993, men innan dess fanns substansen i den färg som användes för att måla fartyg och färgflagor har under Götaverkens aktiva år hamnat i älven.

"Sjukt höga nivåer"

Det har samlats närmare 1,7 ton av giftiga föroreningar vid älvens botten, enligt en rapport som 2013 togs fram av Älvstranden Utveckling AB. Enligt mätningar som miljökonsultbolaget Structor Miljö Göteborg AB gjorde 2014 kunde halten av TBT uppnå 237 000 mikrogram per kilo i botten vid Götaverken, att jämföra med 50 mikrogram per kilo i muddermassor som ligger vid Vinga.

– Jag vet inte om folk förstår hur sjukt höga nivåer det är. Det räcker att en storm eller en båt åker förbi och tar med sig TBT. Det är ett blödande sår, säger Ida Fossenstrand.

Ida Fossenstrand.
Ida Fossenstrand. Bild: Anna Svanberg

Den höga halten gift påverkar bland annat organismer som lever på och i bottnen som snäckor, musslor och ålgräs. TBT verkar hormonstörande och kan medföra en minskad artrikedom, något som Sportdykarklubben ser som förödande.

– Vi vill ha en mångfald under vattnet precis som vi vill se en mångfald i regnskogen eller i våra svenska skogar, säger Ida Fossenstrand.

ANNONS

Stormen Knud ställer till det

Klubben startades på 70-talet av dykare som arbetade vid Götaverken och under söndagen återvände alltså föreningen till den plats där den grundades. Dykarna hoppar en efter en ner i det 16-gradiga vattnet, men de inser snabbt att dagens uppdrag kommer att bli svårt. Stormen Knud har rivit upp botten och dykarnas sikt under ytan är nära med noll.

– Som att dyka i ärtsoppa, säger en av dykarna efter att ha kommit upp ur vattnet igen.

Det blir därför inga bilder på botten för den här gången, men dykarna kommer författa sitt vittnesmål och ståndpunkt för att skicka till miljöförvaltningen inför nämndens sammanträde tisdag 25 september.

– Vi hoppas att förvaltningen inte tappar fokus utan driver det här i mål och tar fram en åtgärd för att stoppa en spridning vid exploatering av området. Det här är vår hemmaplan och vi kan inte bara blunda för Sveriges värsta miljöbomb, säger Ida Fossenstrand.

LÄS MER: L och M vill snabba på hanteringen av Sveriges största miljöbomb

ANNONS