JULMAT. På julafton välkomnar flera olika verksamheter i vårt område in ensamma människor till värme, gemenskap och julmat i juletid.
JULMAT. På julafton välkomnar flera olika verksamheter i vårt område in ensamma människor till värme, gemenskap och julmat i juletid.

Här finns gemenskap för ensamma i jul

Julens budskap om glädje och gemenskap kan kännas svår för alla som måste fira högtiden i ensamhet. Men så behöver det inte vara – i TTELA:s område finns det flera platser som håller öppet hus för alla på julafton.

ANNONS
|

Ofrivillig ensamhet gör för många ont och säkerligen extra ont i juletid. Inte minst för den som nyligen mist en anhörig, en vän, kanske gått igenom en svår separation eller inte har någon att fira jul med.

Som tur är finns det finns det en rad olika verksamheter i vårt område som håller dörrarna öppna för ensamma medmänniskor på julafton.

Julbord och gemenskap

Några exempel på sådana verksamheter är Pingstkyrkan och Verdandi i Trollhättan som båda bjuder in till julbord, värme och gemenskap.

Pingstkyrkan kommer att hålla öppet tre timmar under julaftons eftermiddag till julfirandet för stora och små.

– Vi kör för sjätte året i rad och räknar med att cirka 100 personer kommer. Det brukar det göra. Alla som vill och kan är välkomna till julbord och gemenskap här, säger Henrik Karlsson, pastor i församlingen.

ANNONS

22:a året i rad

Ungefär lika många julgäster väntar Babtistkyrkan i Vänersborg att få till sitt julfirande. Där bjuder man för 22:a året i rad in till julbord, lovsång och gudstjänst under eftermiddagen och kvällen och ingen föranmälan krävs.

– Vi räknar med att det kommer runt 100 personer. Ibland kommer det hela familjer – ibland ensamma personer. Människor brukar komma från alla håll och kanter, man kan komma och gå som det passar, säger Bengt-Arne Albinsson, som är pastor i församlingen.

Uppskattad tradition

I Lilla Edet håller Pizzeria Roma liv i vad som nu blivit till en uppskattad tradition för ensamma på jul.

Här bjuder man för femte året i rad in till gratis pizza, värme och gemenskap under sen förmiddag och tidig eftermiddag på självaste julafton.

– Jag tycker att det är viktigt att alla företagare, stora som små, tar sitt ansvar och gör något för de ensamma under jul, säger ägaren Orhan Polat.

Julspel

Han berättar att hans bröder, som driver pizzera Athena i Trollhättan, gör samma sak.

– Ingen ska behöva vara ensam eller inte ha råd till mat på julafton, även familjer är välkomna, vi håller dörren öppen för alla, säger Orhan Polat.

För tredje året i rad bjuder även Brålanda församlingshem in alla som vill till julfika, gemenskap och dans runt granen.

ANNONS

– Vi har även ett julspel dramatiserat av stora som små församlingsmedlemmar, vi brukar ha väldigt trevligt, säger Britta Johansson, församlingsassistenten i Brålanda.

ANNONS