Här simmar skogens konung över Bohusläns djupaste fjord

Det är inte varje dag man ser en älg simma, och definitivt inte över Bohusläns djupaste fjord. Brandmannen Karl Rhedin fångade äventyret på film med hjälp av en drönare.
– Det har säkerligen hänt förut men jag har aldrig sett det med egna ögon, säger han.

ANNONS
|

Det var en rejäl simtur som älgen tog sig an en lördag för ett par veckor sedan. Till en början kom älgen vandrade vid en äng i Bokenäs men tog sedan beslutet att hoppa i plurret och simma över Gullmarsfjorden mot Lysekil.

Brandmannen Karl Rhedin var hemma och fick höra av sina grannar vad som höll på att hända när älgen begav sig mot vattnet. Han sprang därför snabbt in och hämtade sin drönare för att fånga simturen på film.

– Det tog en stund innan jag hittade älgen i vattnet men till slut såg jag två öron som guppade fram, berättar han.

ANNONS

Och simturen tog sin stund. Bredden på fjorden varierar men är mellan en och tre kilometer bred, och har ett största djup på cirka 125 meter. Under tiden som filmningen pågick fick drönaren flygas hem för ett batteribyte och sedan skickas ut igen.

– Jag ville gärna fånga när den tog sig upp ur vattnet och det var precis så jag hann. Den var kanske 50 meter från stranden när jag hittade den igen, säger han.

Vid det laget hade älgen girat av åt höger och följt en bergsvägg tills den hittade ett lämpligt ställe att vada upp på.

Var du orolig vid något tillfälle att älgen inte skulle klara sig över?

– Nej, jag tyckte det såg stabilt ut. Men det kom ett par båtar som jag var lite orolig över att de kanske inte skulle uppfatta att där fanns en älg som simmade. Men det gick bra, säger han.

Nu delar Karl Rhedin med sig av materialet och hoppas att fler kan få ta del av äventyret.

– Det var coolt att fånga det på film. Detta har ju säkert hänt tidigare men jag har aldrig sett det själv, säger Karl Rhedin och skrattar.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS