Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Hårda vindar stoppar tågtrafiken

Trots att stormen lugnat ner sig något så påverkar den fortfarande trafiken i vårt område. Efter ett kontaktledningsfel i Öxnered är flera tåg försenade och Uddevallabron är avstängd för tung trafik.

På måndagsmorgonen informerade Västtrafik att det är stora störningar på sträckan Vänersborg-Göteborg. Enligt Västtrafiks störningscentral beror det på ett kontaktledningsfel i Öxnered, vilket innebär att bussar ersatt tågtrafiken mellan Öxnered och Vänersborg. Strax efter klockan halv nio på måndagsmorgonen meddelade störningscentralen att felet i Öxnered ska vara åtgärdat, men resenärer får räkna med fortsatta förseningar. Västtrafik hänvisar till sin hemsida för mer information.

Enligt räddningstjänsten så har man fått in många samtal under natten om fallna träd och vatten i källare.

– Det har varit många händelser, men inget som direkt "sticker ut". Det har trots ovädret varit "småplock". Det har varit Trafikverket som hanterat fallna träd på statlig väg och på privata vägar är det väghållaren, säger Andreas Svenblad, inre befäl vid Norra Älvsborgs Räddningstjänstförbund.

På söndagen påverkade stormen trafiken på flera håll, framför allt i Bohuslän. Larm om nedfallna träd strömmade in till Trafikverkets ledningscentral.

– Det är massa träd som fallit, sa Rickard Hovemyr på trafikledningscentralen.

Det gällde bland annat länsväg 162, 164, 167, 790, 642, 852 och 2222.

Trafikverket stoppade tågtrafiken på sträckan Uddevalla-Strömstad från klockan 12.00 på söndagen fram till klockan 14.00 på måndagseftermiddagen.

Även tåg mellan Herrljunga-Borås och Håkantorp-Gårdsjö ställdes in samma tid, på grund av de hårda vindarna och tåg mellan Göteborg och Uddevalla samt buss mellan Stenungsund och Orust ställdes in på söndagen.

Tjörnbron stängdes av

Ett släp blåste av en lastbil på Tjörnbron och orsakade totalstopp på bron. Enligt SOS Alarm behövde inte ambulans föra med sig någon till sjukhus.

– Det är en lättare lastbil med släp som blåst upp, sa Rickard Hovemyr på trafikledningscentralen.

Larmet kom in till SOS Alarm klockan 19.08 och enligt inringaren ska det till skillnad från trafikledningens uppgifter röra sig om en lastbil som tappat däcket.

Uddevallabron helt avstängd

Vindbyarna nådde 28 meter per sekund vid Uddevallabron och Trafikverket beslutade att stänga av bron för all trafik.

– Det blåser över 28 meter per sekund så nu beslutade jag att stänga den, sa Daniel Gyllén vid Trafikverkets ledningscentral.

LÄS MER: Mycket hårda vindar – klass 1 varning utfärdad

Filmen visar ovädret i centrala Uddevalla vid 14-tiden på söndagen. Under kvällen kommer vindarna att tillta rejält, enligt SMHI.

Väntas lugna ner sig under måndagen

Vid SMHI:s mätstationer längs kusten mätte man på söndagskvällen stormbyar på uppemot 26 meter per sekund. Enligt meteorologen Marcus Sjöstedt på SMHI nådde ovädret sin kulmen under söndagskvällen.

– När vi närmar oss midnatt kommer det avta successivt. Kikar vi på söndagsnatten rör det sig om hårda vindar och de kan tillta igen mot måndagsmorgonen.

Men senare på måndagen tycks vi kunna pusta ut igen.

– Senare på måndagen ser det ut som det blir mer lugnare förhållanden, säger Marcus Sjöstedt.