Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Högskolan Väst ska nu bedriva all undervisning på distans. Bild: TTELA
Högskolan Väst ska nu bedriva all undervisning på distans. Bild: TTELA

Högskolan väst: Vi är bra rustade för distansundervisning

All undervisning på gymnasieskolor, vuxenutbildningar och universitet ska bedrivas på distans. Det beskedet kom regeringen med under tisdagsförmiddagen. Syftet är att minska coronavirusets spridning. Högskolan Väst var inte oförberedda på beskedet.
– Vår absoluta önskan är att bidra till att smittspridningen begränsas, det tar vi absolut på största allvar, säger Maria Derner, kommunikationschef på Högskolan Väst.

Redan på måndagen beslutade barn- och utbildningsnämnden i Uddevalla att all undervisning i kommunens gymnasieskolor skulle ske på distans. Från och med tisdag kommer skolornas korridorer gapa tomma efter elever.

Då fanns ännu inga riktlinjer från regeringen om distansundervisning totalt sett. Uddevalla var alltså tidiga med det beslutet.

LÄS MER: Kunskapsförbundet redo att ställa om till distansundervisning

Men på tisdagen kom besked från regeringen om att alla universitet, högskolor och vuxenundervisningar ska följa efter. Maria Derner säger att högskolan arbetar hårt med att säkerställa att undervisningen på distans fungerar.

– Vi har gjort det under en period så vi börjar inte från scratch på något sätt. Vi har redan övergått till distansundervisning på många av program. Det är värre på de programmen som har labbövningar till exempel och som kräver viss utrustning men vi jobbar på att lösa det, säger Maria Derner.

Ett sätt att lösa det är att köpa in ny utrustning och ge lärarna mer utbildning i hur man utbildar på distans.

– Det kan handla om utrustning och stöd till lärarna om hur kurserna är upplagda, säger hon.

Vad kommer de här åtgärderna att kosta skolan?

– Jag kan inte svara på hur dyrt det blir men framförallt handlar det om interna resurser som vi får prioritera, säger Maria Derner som säger att Högskolan Västs krisledningsgrupp kommer att sätta sig ner under tisdagen för att diskutera hur man ska hantera en övergång till distansundervisning.

– Det går ju att tolka på olika sätt, men vi ska sätta oss ner och diskutera det och se hur andra gör. Exempelvis om lokalerna ska vara helt låsta eller hur vi ska göra, det vet jag inte ännu, säger hon.