Högt tryck efter hantverkare

Har vårsolen väckt renoveringslusten? Du är inte ensam, tvärtom – behöver du hjälp av hantverkare gäller det att sno sig på. De får så många förfrågningar att de tvingas tacka nej till vissa uppdrag.

ANNONS
|

Just nu råder ett sällsynt högt tryck efter hantverkstjänster som renovering, byggnation och rörläggning. Vårvädret, i kombination med det hyfsat nya ROT-avdraget och det ständigt ökande intresset för inredning, gör att de lokala företag som TTELA pratat med är nästan fullbokade i sommar.

– Det är helt klart en väldigt stor efterfrågan just nu, vi hinner inte åta oss alla uppdrag som folk kontaktar oss med. För tillfället har vi en väntetid på nästan tre månader, säger Niclas Liljala som är vd på Sekond i Trollhättan.

Efterfrågad personal

Senast härom veckan konstaterade Manpower att det bland 35 000 arbetsgivare, både i Sverige och globalt, är utbildade hantverkare som toppar listan på efterfrågad personal. Och Lars Tullstedt, expert på kompetensförsörjning hos branschorganisationen Sveriges Byggindustrier, bekräftar att det råder ett visst underskott på arbetsmarknaden. Men trots att pensionsavgångar väntar de närmaste åren kallar han tillströmningen av ny kompetens ”hyfsad” – med goda framtidsutsikter.

ANNONS

– Det är inget problem man löser från en dag till en annan, men det finns hopp om att de strukturella problemen håller på att växa bort. På gymnasieskolans byggprogram har vi just nu all time high med blivande yrkesarbetare, säger han.

Succé

Samtidigt beskriver han ROT-avdraget som en succé som ytterligare drivit på efterfrågan.

– Visst är det svårt för vem som helst som vill få tag i hantverkare till i morgon. Men de som upplever svårigheter skulle ofta kunna ha lite mer framförhållning, säger han.

De småföretagare TTELA ringer runt till är överens om att, visst, med ROT-avdraget har fler fått ögon för deras tjänster. Men än mer än så styrs efterfrågan av årstiden, konstaterar Magnus Röing som har femton anställda på Thorssons bygg i Västra Tunhem.

Renoveringsbehov

Först när vädret blir utomhusvänligt upptäcks utvändiga renoveringsbehov, menar han.

– Vi är lite som björnar! På våren och försommaren kommer folk ut ur sina iden och ser att ”oj, där måste vi måla om” eller ”de fönstren måste vi byta”, säger han.

Men många gånger är det då i senaste laget. Trenden går mot alltmer individualiserade byggplaner med specialbeställningar och långa leveranstider som följd.

– Och just nu har vi ungefär en månads kötid för att komma i gång med arbetet, så även om man beställer nu är det nog kört att få det klart innan semestern. Många gånger hade det varit bättre för kundens egen skull att ha lite mer framförhållning, säger Magnus Röing.

ANNONS

Du kan få skattereduktion för husarbeten med halva arbetskostnaden men högst 50 000 kr per person och år. Husarbete är ett sammanfattande begrepp för hushållsarbete och ROT-arbete. Med hushållsarbete menas städning, klädvård, enklare trädgårdsarbete samt barnpassning och annan tillsyn. Med ROT-avdrag avses reparation, underhåll, ombyggnad och tillbyggnad av den egna bostaden eller fritidshuset.

ANNONS