Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/5

HA-man dömd i rattfyllerimål – utan att han var med på rättegången

HA-mannen var narkotikapåverkad när polisen stannade honom. Han åtalades för rattfylleri och olovlig körning men har inte gått att få tag i för delgivning vilket ledde till misstankarna om att han "undanhåller sig".
Nu har målet avgjorts - i HA-mannens utevaro.

Mannen i 40-årsåldern har ett långt belastningsregister. Han är dömd för bland annat grov misshandel, olaga hot, grovt vapenbrott och narkotikabrott.

Han misstänktes också för det uppmärksammade mordet på High Chaparral Camping sommaren 2011. Tingsrätten dömde honom till 12 års fängelse medan hovrätten friade honom eftersom de ansåg att det inte var ställt utom allt rimligt tvivel att det var han som låg bakom mordet.

"Filthy few"

Förutom sitt långa belastningsregister är mannen en högt uppsatt Hells Angels-medlem, som Borås Tidning skrev om först.

I en förundersökning rörande ett brott han tidigare dömts för finns bilder på hans klubbväst. Bilden togs våren 2016 och det framgår genom ett märke på västen att han då ska han ha varit Sergeant at arms i en HA-avdelning i Mellansverige. Det är en av klubbens tyngsta positioner som innebär att han bland annat ansvarar för säkerhetsfrågor och vapen samt ser till att de interna reglerna följs.

På framsidan av hans väst finns också märket "Filthy few". Det märket får bara de som dödat i klubbens namn, enligt polisen.

Åtalad igen

I höstas åtalades HA-mannen igen. Då för rattfylleri och olovlig körning.

Sent en natt i september stannade en polispatrull hans bil på riksväg 40 i Bollebygd. Förutom att han saknade behörighet för att köra fordonet var han svettig i pannan, blank i ögonen och torr i munnen: "detta gör att gärningsmannen misstänks för rattfylleri under påverkan av narkotika", konstaterade poliserna. Tester visade också att HA-mannen använt både kokain och hasch.

Det har hållits ett förhör med mannen - i radiobilen i anslutning till händelsen. Han nekade då till brott och sa att han inte hade brukat narkotika på flera år.

Sedan ville han inte vara medverka mer i förhöret och meddelade att han inte tänkte svara på några frågor: "Han tänker inte komma på något förhör heller. Ska han på förhör ska han hämtas och advokat ska vara med", framgår det i en utskrift av vad som sagts.

Dök inte upp

Mannen åtalades och datum för rättegången sattes ut. Men den åtalade mannen dök inte upp den aktuella dagen.

I ett så kallade hindersbevis hos tingsrätten framgår det att man försökt att nå mannen flera gånger utan framgång. Han ska inte heller ha svarat i telefon. "Det finns anledning att tro att delgivningsmottagaren undanhåller sig delgivning", står det i handlingen.

Avgjordes i hans utevaro

Rättegången avslutades och ett nytt datum sattes ut. I förra veckan var den nya tiden för rättegången. Inte heller denna gång dök HA-mannen upp. Då beslutade tingsrätten att hålla rättegången ändå. "Målet har avgjorts i NN:s utevaro" står det i den nu meddelade domen.

Det framgår att man läste upp det mannen sa i förhöret när han stoppades.

Han döms till dagsböter på 2500 kronor för rattfylleri och olovlig körning.

I domen framgår det att den nya brottsligheten begicks under prövotiden men eftersom dessa brott är "betydligt lindrigare än de tidigare" anser rätten att det inte finns skäl att förverka den villkorliga frigivningen.