Här simmar valrossen in i Strömstads hamn

Under sin eftermiddagslur i båten vaknade Halvor Stene av att något strök och vobblade längs skrovet. När han gick ut på däck visade det sig vara en valross som simmat in i Strömstads gästhamn.

ANNONS
|

Vid 15-tiden på eftermiddagen får tidningen ett samtal från Jerker Smith, som är och tittar till sin båt vid Skrotstenspiren i Strömstad. Han ringer för att berätta att han på nära håll ser en valross.

När tidningen strax därpå anländer till båtplatsen har säldjuret simmat iväg men Jerker Smith och hans vän Jens Sundbye är fortfarande lyriska över upplevelsen.

– ”Är det en val?” frågade Jens först. Man såg bara den enorma kroppen som kom rätt emot oss, säger Jerker Smith och fortsätter.

– Jag har aldrig hört om en valross i Strömstad förut och absolut inte i hamnen.

ANNONS

Jens Sundbye har tidigare sett valross från båt på Vestlandet i Norge men är ändå tagen av dagens syn.

– Den såg så nyfiken ut, säger han.

Från Strandpromenaden ser vi en samling människor ute på en brygga. Där ligger Halvor Stene med sin båt och han har precis erfarit ett udda uppvaknade under sin tupplur. När han gick ut på däck för att se vad det var som strök och vobblade längs skrovet såg han valrossen.

– Då hissade jag ner den stora fendern och hon började leka med den. Det är första gången i livet som jag lekt med valross, säger han.

Se filmklipp på valrossens besök här:

Mellan skrovet och bryggan befinner sig djuret som slänger en blick mot beskådarna för att dyka ner i havet igen och simma tillbaka mot Skrotstenspiren.

På bryggan står Rose-Marie Hansson som precis filmat när valrossen leker med fendern. Hon promenerade till sitt jobb när hon fick nys om säldjuret och ringde omedelbart sin vän Carina Westersund.

– Hon ringde mig och jag skulle precis äta första tuggan av min mat, men lunchen står kvar på bordet, säger Carina Westersund och skrattar.

Vännen Rose-Marie Hansson är minst sagt begeistrad av händelsen.

ANNONS

– Jag har aldrig sett någon valross tidigare, bara på teve. Det kändes som att den var lite van vid människor, säger hon.

ANNONS