Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Hembränningen – en utdöd konst

Det är knappt någon som bränner sprit hemma längre. Det visar statistik från Brotts-förebyggande rådet. För polisen har det dock blivit knivigare sedan hembränningen försvann.

Under de senaste åren har antalet anmälda fall av hembränning minskat drastiskt. I Västra Götaland har anmälningarna gått från 90 stycken år 2000, till endast tio förra året.

I Vänersborg anmäldes exempelvis bara en enda person för brottet förra året.

Trenden gäller för hela landet. Enligt polisen i Västra Götaland så beror det främst på den ökade införseln av alkohol från andra EU-länder.

– Vi får väldigt få tips nu mera om att någon bränner hemma. Den marknaden försvann när det blev tillåtet att föra in väldigt stora mängder från utlandet, säger Roger Öberg på polisen i Vänersborg.

Straffbart

I dag är det tillåtet att föra in nästan hur mycket alkohol som helst i landet, så länge man gör det för eget bruk.

Hembränning är dock helt olagligt. Det är sedan länge straffbart att inneha såväl hembränningsapparat som hembränd sprit.

Roger Öberg säger att beslagen av hembränt var mycket större för tio år sen. Statistiken för kommunerna Trollhättan, Vänersborg, Lilla Edet och Mellerud visar också att antalet anmälningar minskat sakta men säkert sedan dess.

Langning svårare

För polisen var hem-
bränningen dock lättare att hantera.

– Den langning som pågår nu är svårare för oss att handskas med, eftersom själva alkoholen i sig är laglig. Vi måste kunna bevisa att någon verkligen sålt alkoholen vidare. Det spelar ingen roll hur mycket sprit någon har hemma i lägenheten, säger Roger Öberg.