Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Hemligt kryphål: Vem som helst kan vaccinera sig – med vårdens doser

Det råder brist på vaccin och äldre kan få vänta veckor på sin spruta. Men nu kan GP avslöja hur privatpersoner i Västsverige redan får vaccin ämnat för vårdpersonal – utan någon som helst kontroll om var de jobbar.
– Det var jättesmidigt, säger ”Pernilla” som har använt kryphålet.

Bristen på vaccin tvingar myndigheterna att ransonera vaccinet till de mest behövande och svaga. I den första fasen av vaccination mot covid-19 ingår därför bland andra de cirka 58 000 personer som arbetar med kommunal vård och omsorg. Västra Götalandsregionen har upphandlat sju externa aktörer för att sköta den vaccinationen.

En av dem är Svea Vaccin, ett vaccinföretag som funnits i nästan 30 år och som har 37 mottagningar över hela landet, varav fem i Göteborg.

På en av dessa fem har ”Pernilla” redan vaccinerat sig, trots att hon egentligen tillhör fas fyra – den grupp som löper lägst risk att drabbas allvarligt av viruset. Vaccinationen kunde hon göra genom att registrera sig via en webblänk ursprungligen riktad mot vårdpersonal, men som nu spridits till privatpersoner.

– Jag bokade med några timmars framförhållning, det var jättesmidigt, säger hon.

Länk har spridits mellan privatpersoner

Pernilla fick tips om länken från en vän, men ursprungligen kom den från en person som jobbar inom vården. Pernilla vet inte hur många led det var mellan denna person och vännen som tipsade henne.

– Eftersom det är en privat leverantör trodde jag att det skulle kosta jättemycket. Jag blev förvånad över att det var gratis, säger hon.

I entrén till en av mottagningarna anges att vaccinationerna endast är för kommunanställda. Men vem som helst kan boka in sig för att ta sprutan. Bild: Robin Aron
I entrén till en av mottagningarna anges att vaccinationerna endast är för kommunanställda. Men vem som helst kan boka in sig för att ta sprutan. Bild: Robin Aron

När tidningen testar länken som spridits, kan även vi enkelt boka tid för vaccination. Det enda som krävs är att vi anger namn, telefonnummer och mejladress – inga uppgifter om var vi arbetar efterfrågas och vi behöver inte använda bank-id.

Kontrollerar inte anställningar

När GP ringer till kliniken för att avboka tiden bekräftar kvinnan i telefonen att man endast behöver ha med sig hälsodeklaration och vanligt id-kort för att få sin spruta. Hälsodeklarationen består av fem frågor där ingen handlar om var man är anställd.

I en intervju bekräftar Ridha Hadfi, vd på Svea Vaccin, att kliniken inte kontrollerar var patienterna är anställda.

– Nej, det gör vi inte. Vi får ett uppdrag (av VGR, reds. anm), vi diskuterar det och sen har vi veckomöten där vi går igenom alla detaljer. Sedan får vi vaccinet och vår personal tar över och vaccinerar enligt anvisning.

Anser ni inte att det är ert ansvar att rätt personer vaccineras?

– Ingen kommentar.

Hur tycker du kommunikationen kring detta har varit från regionen?

– Den har varit jättebra. Vi har möten som sagt, vi diskuterar och mejlar, det är inget jag vill gå in på i massmedia. Vi arbetar enligt de anvisningar och avtal som vi tecknat med Västra Götalandsregionen, säger Ridha Hadfi.

Men då kan vem som helst komma och vaccinera sig?

– Ingen kommentar.

Inga krav att kontrollera arbetsgivare

Tidningen har granskat upphandlingsunderlaget till regionens avtal med Svea Vaccin, för att se om där finns några krav på att säkerställa att patienterna verkligen tillhör grupperna i den fas som nu ska vaccineras. Det finns en skrivelse om att säkerställa patientens identitet, men inte mer än så.

Av upphandlingsunderlaget framgår också att VGR tillhandahåller listor över de boenden, samt personer ”i ordinärt boende”, där vaccinering ska erbjudas. Någon personalförteckning nämns dock inte.

Men upphandlingen anger också att vaccinationerna ska utföras ”på eller i nära anslutning till arbetsplatsen”. Pernillas vaccination skedde i en av Svea Vaccins fem fasta Göteborgslokaler medan den bokning som GP gjorde var till en annan lokal.

Tidningen har sökt kommunens respektive regionens vaccinsamordnare för att höra om de håller med Ridha Hadfi om att Svea Vaccin lever upp till villkoren i upphandlingen. Vi vill också fråga hur regionen och kommunens vaccinsamordnare ser på sitt ansvar. Kommunens vaccinsamordnare är inte anträffbar och regionens vaccinsamordnare Kristine Rygge hänvisar till sin presskommunikatör som i sin tur ber oss mejla, men inte har besvarat vårt mejl på två dagar.

Pernilla: ”Tänkte inte hela vägen”

Babbs Edberg, direktör vid äldre- samt vård- och omsorgsförvaltningen, berättar att vaccinföretagen har försett kommunens vårdchefer med en länk till en webbsida där anställda kan boka tid för vaccination.

Med bara några knapptryck är det alltså möjligt för vem som helst att registrera sig för en vaccination. Men när det gick upp för Pernilla att hon fått en vaccindos avsedd för vårdpersonal blev hon illa till mods.

– Jag tänkte inte hela vägen ut, säger hon.

Hon kommer inte ta dos två hos Svea Vaccin och är osäker på hur hon ska göra när fas fyra av vaccineringen, där hon egentligen ingår, drar igång.

– Jag kommer rådfråga 1177. Går det att blanda olika vaccinsorter till exempel?

Fotnot: Pernilla heter egentligen något annat.