Bohusbanan järnvägsräls norr om Tanumshede Tanum. Tågtrafiken sträckan Uddevalla-Strömstad är inställd under hela onsdagen. Enligt Trafikverket finns det en stor risk för solkurvor.
Bohusbanan järnvägsräls norr om Tanumshede Tanum. Tågtrafiken sträckan Uddevalla-Strömstad är inställd under hela onsdagen. Enligt Trafikverket finns det en stor risk för solkurvor. Bild: Karl af Geijerstam

Hettan stoppar trafik på Bohusbanan

Trafikverket har beslutat att under onsdagen ställa in flera tåglinjer i Västsverige. En av sträckorna är Uddevalla-Strömstad.

ANNONS

- Det är varmt hela tiden. Med SMHI i ryggen gör vi bedömningen att sträckorna måste stängas av tillfälligt, säger Joanna Ljunggren, presskommunikatör på Trafikverket, till TT.

Trafikverket menar att det finns risk för solkurvor. Tågtrafiken är inställd fram till midnatt. Övriga påverkade sträckor: Borås-Varberg, Herrljunga-Borås och Håkanstorp-Gårdsjö.

Fakta: Solkurvor

Solkurvor är en allvarlig störning eftersom de drastiskt ökar risken för urspårning. En urspårning får stora trafikala och affärsmässiga konsekvenser, både för oss och för våra kunder.

En solkurva är en lokal utknäckning eller sidoförskjutning av ett spår på grund av solvärmen. Den uppkommer när spåret inte kan stå emot krafterna som verkar i spårets längdriktning. För att en lokal utknäckning ska klassas som en solkurva ska spåret ha förskjutits åt sidan minst 25 millimeter på en sträcka av 10 meter, på grund av solvärmen, samtidigt som det råder höga tryckkrafter i spåret.

Orsaker till solkurvor

En solkurva kan bero på alltför stora spårkrafter, nedsatt spårstabilitet eller båda delarna. En typisk orsak till nedsatt spårstabilitet är ballastbrist. Enbart solvärmen är sällan den primära orsaken, trots att den har gett utknäckningen dess namn. Den är däremot oftast den utlösande faktorn.

Källa: Trafikverket

Thomas Bennelind
Nyhetsreporter och sportredaktör
Thomas Bennelind
ANNONS