Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Föreningen Homan startades i Stockholm 1994 och det var där och då som Ardeshir Bibakabadi kom i kontakt med Homan första gången. 2011 tillfrågades han om han ville starta en lokalförening i Göteborg, där han bor. Det ville han och arbetar sedan dess som verksamhetsledare.

Homosexuell och muslim - en skam

Att komma ut som homosexuell i västvärlden kan vara svårt nog. I andra delar av världen är det otänkbart. En del flyr, trots det blir livet för många inte lättare. Men stöd i mörker och ensamhet finns hos ideella föreningen Homan i Göteborg.

– Förföljelser av homosexuella är brott mot de mänskliga rättigheterna. Islam är en tro, medan vi alla är människor som måste få bejaka vår sexualitet. Vi måste använda vårt sunda förnuft, säger Ardeshir Bibakabadi, verksamhetsledare för ideella föreningen Homan vars lokaler finns om hörnet från Järntorget i Göteborg.

Homan arbetar bland annat med hbtq-frågor som rör homosexuella människor med invandrarbakgrund. Ardeshir Bibakabadi är själv homosexuell, muslim och flykting från Iran.

– Många tror att det räcker att fly och sedan kan man leva i fritt. Men i Sverige hamnar de flesta på flyktingförläggningar, inte sällan med sina landsmän, och blir kvar där länge – kanske år. Under tiden lever man i rädsla för att bli avslöjad, berättar han.

Homan kan rädda

Efter beviljat uppehållstillstånd lever man oftast kvar bland "de sina". Och måste fortsätta att dölja sin sexuella läggning. Många orkar inte stå emot och gifter sig med en person av motsatt kön. Några väljer efter en tid skilsmässa, ensamhet och isolering.

För en del är alternativet att ta sitt liv. För några kan räddningen bli Homan.

– De kan ha kommit i kontakt med föreningen när jag bedrivit uppsökande verksamhet. Sedan kan vidare kontakt börja trevande med ett mejl eller telefonsamtal. Vi förklarar att de kan prata öppet med oss och att vi har tystnadsplikt, berättar Ardeshir Bibakabadi.

Han är ofta ute och informerar i olika sammanhang, bland annat på skolor bland invandrarungdomar. Han besöker även organisationer och myndigheter.

– När jag träffar ungdomar kan de ha svårt att först förstå att jag är homosexuell. De tycker att jag "ser ut som dem", är manlig, till och med "macho", säger han och skrattar.

Att informera bland äldre muslimer är inte alltid lika trevligt. Det har hänt att han blivit utjagad på gatan.

Brev från Ullenhag

Men Ardeshir Bibakabadi vet att Homans arbete gör gott och för det mesta är uppskattat. Han upplever också att det han gör är erkänt på högsta nivå.

– Se vilket fint tackbrev vi fick av förre integrationsministern Erik Ullenhag efter hans besök, säger Ardeshir och visar stolt brevet som hänger inramat på väggen i hans arbetsrum.

Ardeshir Bibakabadi önskar dock att det fanns en moské, eller åtminstone en lokal, där muslimer oavsett sexuell läggning kunde utöva sin religion öppet.

– Man får be här om man vill och det händer att det kommer någon med sin bönematta ibland, berättar han.

Hos Homan arrangeras även temakvällar med föreläsningar. Och varje onsdag är det öppet hus med fika. Caféet är populärt. Där tillåts man äntligen, om än för en stund, att få vara sig själv.

Bild: Kent Eng